Емилија-Ромања (италијански: Emilia-Romagna, емилијански: Emélia-Rumâgna, ромањолски: Emélia-Rumâgnaрегион во Северна Италија, кој излегува на Јадранско Море. Еден од најбогатите региони во Европа, го има третиот највисок БДП по глава на жител на континентот. Зафаќа површина од 22.447 км2и тука живеат 4,5 милиони жители. Главен град и административен центар е Болоња.

Замокот Естенсе во Ферара
Знаме на Емилија-Ромања

Поврзано уреди