Сардинија (италијански: Sardegna, сардински: Sardigna) — остров и автономен регион со свој статут во рамките на Италија. Во однос на површината (24.090 км2), Сардинија е втор остров по големина како во Италија така и во Тиренското Море.

Поглед кон универзитетот Сасари, кој ги започнал универзитетските курсеви во 1562 година

Најважни градови на Сардинија се Каљари (главен) и Сасари.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди