Македонија во 1992 година

Република Македонија во 1992 година
Знаме на Македонија Грб на Македонија
Години : 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995
Векови: 20 век · 21 век · 22 век
Децении: 1980-ти 1990-ти 2000-ти 2010-ти 2000-ти 2010-ти 2020-ти
Години: 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995

ВодачиУреди

НастаниУреди

јануариУреди

 
Божик прогласен за неработен ден

февруариУреди

мартУреди

 
Полиција

априлУреди

 
Банкнота од 10.000 денари
 • 14 април – Во гарнизонот во Охрид пристигна првиот регрут, припадник на Армијата на Република Македонија. Тоа беше велешанецот Панче Јамандиев, роден во 1970 година.
 • 15 април – Во касарните во Скопје, во Штип и во Битола пристигнаа првите регрути од регуларниот состав на Армијата на Република Македонија.
 • 17 април – Во Скопје, претседателот на Република Македонија Киро Глигоров ја откри новата натпис-плоча на Домот на Армијата, на кој пишува: „Република Македонија, Дом на Армијата – Скопје“. Со тоа на симболичен начин беше одбележано доаѓањето на првите регрути на Армијата на Република Македонија и на нејзиното воено осамостојување.
 • 26 април - Македонија монетарно се осамостои со ново име на валутата „денар”.

мајУреди

 • 8 мајРепублика Филипини ја призна Република Македонија.
 • 9 мај – Во касарната "Маршал Тито", денес "Илинден", првата класа регрути од регрутниот состав на Армијата на Република Македонија ја даде својата свечена обврска. Следните денови македонските регрути свечена обврска дадоа и во другите касарни на Републиката.
 • 19 мај – На граничниот премин Меџитлија, кај Битола, на границата со соседна Грција, е извршено менување на дотогашните државни ознаки со македонски, а следниот ден и на граничните премини Богородица и Дојран.
 • 21 мај - Владата на Македонија донесе одлука за формирање на Македонско прес-биро.
 • 23 мај - Во Струга, во организација на Сојузот на студентите на Македонија, почна Првата македонска универзијада.
 • 28 мај – Собранието на Република Македонија го донесе законот за преминување на државната граница и преминување на државниот појас.

јуниУреди

јулиУреди

августУреди

 • 5 август - Русија ја призна Република Македонија.
 • 6 август - Петар Гошев го врати мандатот за формирање на Влада на РМ.
 • 11 август - Собранието со повеќе од двотретинско мнозинство, го донесе законот за новото знаме.
 • 20 август - Пред зградата на Собранието на Република Македонија почна да се вее новото македонско знаме.
 • 26/28 август - Претседателот Глигоров ја предводи македонската делегација на Лондонската конференција за Југославија.

септемвриУреди

 
Првата редовна поштенска марка

октомвриУреди

 
МРТВ

ноемвриУреди

декемвриУреди

КултураУреди

МузикаУреди

Филм и телевизијаУреди

Книги и списанијаУреди

ОбјектиУреди

ОстанатоУреди

СпортУреди

ФудбалУреди

КошаркаУреди

РакометУреди

РодениУреди

ПочинатиУреди

НаводиУреди

 1. „Македонија е сè што имаме“, Киро Глигоров (2001), стр. 549.
 2. „Сите катастрофи и несреќи во Македонија низ бројки“. Мета.мк. Скопје. 10 август 2016. Посетено на 11 август 2016.