Премиер на Македонија

Премиер на Македонија (службено Претседател на Владата на Република Северна Македонија; некогаш скратено на ПВРСМ) — функционер што стои на чело на Владата на Македонија како нејзин претседател. Со Уставот од 1991 година и конституирањето на Македонија како независна држава, во државата се воспостави поинаков принцип на поделба на власта. Како носител на извршната власт беше назначена Владата на Република Македонија, со премиерот на нејзино чело.

  • Според Уставот на Македонија, претседателот на владата и министрите ги избира Собранието на Македонија, со мнозинство гласови од вкупниот број на пратеници (Член 90 од Уставот на РМ).
  • Собранието ја бира владата по предлог на мандатарот.
  • Мандатарот го добива својот мандат за состав на Владата од страна на Претседателот на Републиката во рок од 10 дена од конституирањето на Собранието и треба да биде од редот на партијата, односно партиите што имаат мнозинство во Собранието.
  • Претседателот на владата и министрите уживаат имунитет и за нивниот имунитет одлучува Владата.
  • Оставката на претседателот на Владата, неговата смрт или трајната спреченост да ја врши функцијата, повлекуваат оставка на Владата.
  • Република Македонија од својата независност во 1991 имала вкупно осум претседатели на Влада
Премиер на Македонија
Coat of arms of North Macedonia.svg
Zoran Zaev.jpg
Функционер
Зоран Заев
НазначувачСтево Пендаровски
Претседател на Македонија
Мандат4 години
Прв функционерНикола Кљусев
20 март 1991
СоздаденаУстав на Македонија
16 април 1991
Плата88.161 мкд месечно[1]
Мреж. местоvlada.mk

Список на премиериУреди

Социјалистичка Република МакедонијаУреди

Партија

      КПМ/СКМ

# Име
(Роден–Починал)
Слика Мандат Политичка партија
Министер за Македонија
1945
1 Емануел Чучков
(1901–1967)
  7 март 1945 1945 КПМ
Премиер
1945 - 1953
2 Лазар Колишевски
(1914–2001)
  16 април 1945 1953 КПМ (до 1952)
СКМ (од 1952)
Претседател на Извршниот совет
1953 - 1991
2 Лазар Колишевски
(1914–2001)
  1953 декември 1953 СКМ
3 Љупчо Арсов
(1910–1986)
  декември 1953 1961 СКМ
4 Александар Грличков
(1923–1990)
  1961 1965 СКМ
5 Никола Минчев
(1915–1997)
1965 1968 СКМ
6 Ксенте Богоев
(1913–2008)
  1968 март 1974 СКМ
7 Благоја Попов
(1920–1992)
  март 1974 29 април 1982 СКМ
8 Драгољуб Ставрев
(1932–2003)
29 април 1982 јуни 1986 СКМ
9 Глигорије Гоговски
(1943– )
јуни 1986 27 јануари 1991 СКМ

МакедонијаУреди

Партија

      СДСМ       ВМРО-ДПМНЕ       Независен

Статус
  Вршител на должност
# Име
(Роден–Починал)
Слика Избран Мандат Политичка партија
Премиери
од 1991
1 Никола Кљусев
(1927–2008)
  1990 20 март 1991 4 септември 1992 независен
2 Бранко Црвенковски
(1962– )
  1994 4 септември 1992 30 ноември 1998 СДСМ
3 Љупчо Георгиевски
(1966– )
  1998 30 ноември 1998 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
(2) Бранко Црвенковски
(1962– )
  2002 1 ноември 2002 12 мај 2004 СДСМ
Радмила Шеќеринска
(1972– )
  12 мај 2004 2 јуни 2004 СДСМ
4 Хари Костов
(1959– )
  2 јуни 2004 18 ноември 2004 независен
Радмила Шеќеринска
(1972– )
  18 ноември 2004 12 декември 2004 СДСМ
5 Владо Бучковски
(1962– )
  12 декември 2004 26 август 2006 СДСМ
6 Никола Груевски
(1970– )
  2006
2008
2011
2014
26 август 2006 18 јануари 2016 ВМРО-ДПМНЕ
7 Емил Димитриев
(1979– )
  18 јануари 2016 31 мај 2017 ВМРО-ДПМНЕ
8 Зоран Заев
(1974–)
  2016 31 мај 2017 3 jануари 2020 СДСМ
9 Оливер Спасовски
(1976–)

 

3 jануари 2020 31 август 2020 СДСМ
10 Зоран Заев
(1974–)
  2016 31 август 2020 денес СДСМ

Временска линијаУреди

Оливер СпасовскиЗоран ЗаевЕмил ДимитриевНикола ГруевскиВладо БучковскиХари КостовБранко ЦрвенковскиЉупчо ГеоргиевскиБранко ЦрвенковскиНикола Кљусев

НаводиУреди

ПоврзаноУреди