Влада на Македонија од 1992

Владата на Македонија од 1992 година е прва политичка влада на Република Македонија, избрана на 4 септември 1992, по изгласувањето на недоверба на првата техничка влада. На нејзино чело е избран Бранко Црвенковски. Оваа влада го доврши мандатот на претходната влада и владее до 20 декември 1994.

Состав на владатаУреди

Составот на Владата од 1992 година е следниот:[1]

Реконструкции на ВладатаУреди

На 6 јули 1993 година Ристо Иванов е избран за потпретседател на Владата, на местото на Стево Црвенковски, кој е избран за министер за односи со странство.[2]

Во ноември 1993 година,[3] по две авионски несреќи кои се случија во март 1993 во Охрид и ноември 1993 во Скопје, поднесе оставка министерот за урбанизам, градежништво, сообраќај и екологија Антони Пешев.

НаводиУреди

  1. Службен весник на РМ, 53/1992.
  2. Службен весник на РМ, 42/1993.
  3. „Груевски не ја прифати оставката на Јанакиески“, „Вест“, 11.09.2009.