Медиумска информативна агенција

Медиумска информативна агенција (скратено: МИА) — новинска агенција која почнала со работа во Скопје на 30 септември 1998 година.[2]

Медиумска информативна агенција - МИА
ДејностНовинска агенција
Основано1992
СедиштеСкопје, Македонија
Вработени
+70[1] (2020)
Мреж. местоwww.mia.mk

МИА е официјален јавен информативен сервис на Република Македонија, новинска агенција формирана со одлука на Собранието на Република Македонија во февруари 1992 година, а активирана со одлука на Владата на Република Македонија на 1 декември 1997 година.

Промена на името уреди

Името на агенцијата се промени од Македонска информативна агенција во Медиумска информативна агенција, задржувајќи го скратеното име, со одлука на Владата од 19 март 2019 година.[3]

Наводи уреди

Надворешни врски уреди