2020-тите („две илјади и дваесеттите“) е деценија која ќе започне на 1 јануари 2020 и ќе заврши на 31 декември 2029 г. Ова е третата деценија на XXI век и III милениум.

Милениум: 3 милениум
Векови: 20 век21 век22 век
Децении: 1990-ти 2000-ти 2010-ти2020-ти2030-ти 2040-ти 2050-ти
Години: 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029

Значајни прогнози и познати настаниУреди

 • Взаемодејството на трете главни декадни сончеви циклуси дека престои намалување на сончевата активност, со нискоенергетски период околу 2020 г.[1] Според написот на Џон Мадокс во списанието „Nature“, ова може да го ублажи глобалното затоплување (барем привремено) во 2010-тите и 2020-тите.[2]
 • Под претпоставка дека атлантската повеќедекадна осцилација минува низ 70-годишен квазициклус (по највисоките точки во ≈1880 и ≈1950 г), тековната глобална фаза веројатно ќе ја достигне највисоката точка во текот на оваа деценија.[3][4]
 • Футуристот Реј Курцвајл прогнозира дека 2029 е најверојатна година кога би се случил епохалниот момент во разојот на вештачката општа интелигенција. Тој очекува дека во овој период сметачите ќе достигнат човечка интелигенција, и дека набргу ќе gi надминат човечките умствени способности.[11]
 • Се предвидува дека кон крајот на деценијата светското население ќе надмине 8 милијарди, за половина милијарда повеќе од 2020, што претставува забавување на порастот во '10-тите, кога се прогнозира населението да се зголеми за 700 милиони.[13]

НаводиУреди

 1. Berger, Wolfgang H.; и други (2002). „A Case for Climate Cycles: Orbit, Sun and Moon“. Climate development and history of the North Atlantic realm. Berlin: Springer. стр. 101–123. ISBN 3540432019. 
 2. Maddox, John. Natural antidote to global warming?. „Nature“ том  377 (6546): 193. doi:10.1038/377193a0. 
 3. Curry, Judith A. (2008). „Potential Increased Hurricane Activity in a Greenhouse Warmed World“. MacCracken, Michael C.; Moore, Frances; Topping, John C.. Sudden and disruptive climate change. London: Earthscan. стр. 29–38. ISBN 1844074781. „Под претпоставка дека АПО ќе продолжи со својата 70-годишна периодичност, највисоката точка на следниот циклус би требало да се очекува во 2020 г. (70 години по претходната, од 1950 г).“ 
 4. Enfield, David B.; Cid-Serrano, Luis. Secular and multidecadal warmings in the North Atlantic and their relationships with major hurricane activity. „International Journal of Climatology“ том  30 (2): 174–184. doi:10.1002/joc.1881. 
 5. Kluger, Jeffrey. „40 Years Later, It's Moon Race 2.0“, 13 ноември 2008.
 6. China considering manned lunar landing in 2025-2030“, 24 мај 2009.
 7. Page, Lewis. „Russia plans 2025 Moonbase, 2035 Mars shot“, 3 октомври 2007.
 8. Singh, Harmeet Shah. „India's space odyssey: Moon dreams move east“, 17 јули 2009.
 9. Finn, Peter, Pincus, Walter. "Report Sees Nuclear Arms, Scarce Resources as Seeds of Global Instability", „Washington Post“, 21 ноември 2008.
 10. Војаџер – Летало – Животен век на леталото“, Лабораторија за реактивен погон - НАСА, 14 јануари 2003 (посет. 4 ноември 2007 г). (англиски)
 11. Briggs, Helen. „Машините ќе му бидат рамни на човекот до 2029 г.“, „Би Би Си Вести“, 16 февруари 2008.
 12. IDF: Intel says Moore's Law holds until 2029“, „Heise Online“, 4 април 2008.
 13. видете разни прогнози и извори во статијата „Историја на светското население