Томе Арсовски (Косовска Митровица, 23 септември 1928 - Скопје, 22 април 2007) — македонски поет, раскажувач, романописец, драмски автор.

Томе Арсовски

Животопис уреди

Завршил Филолошки факултет во Скопје, на насоката по славистика (руски јазик и литература). Работел над 30 години како драматург во Македонската радио-телевизија. Бил претседател на Друштвото на писателите на Македонија, каде членувал од 1959 година. Во еден мандат бил и претседател на Македонската писателска асоцијација.[1]

Творештво уреди

Арсовски е најпознат како драмски писател — тој е автор на повеќе од 20 драми. Во неговите дела постои широка лепеза на теми и мотиви.[2]

Библиографија уреди

 • Грст смеа (поезија, 1958)
 • Александра (драма, 1958)
 • Празник на птиците (драмска етида, 1959)
 • Непребол (поема, 1961)
 • Парадоксот на Диоген (драма, 1961)
 • Грст среќа (телевизиска драма, 1962)
 • Матурска вечер (драма, 1964)
 • Стотиот чекор (телевизиска драма, 1964)
 • Обрачи (драма, 1965)
 • Грдиот Нарцис (телевизиска драма, 1964)
 • Бумеранг (комедија, 1969)
 • Чекор до есента (драма, 1969)
 • Коктел за четворица (телевизиска драма, 1970)
 • Парадоксални раскази (раскази, 1972)
 • Залез над езерската земја (телевизиска драмска серија, 1973)
 • Убавината чекори сама (комедија, 1974)
 • Скок преку кожа (драма, 1976)
 • Исповед на таксистот (монодрама, 1979)
 • Излез во случај на опасност (драми, 1989)
 • Благиот допир на љубовта (драма, 1984)
 • Патување во Таџетакомо (роман за деца, 1980)
 • Зена, ќерка на ѕвездите (роман за деца, 1988)
 • Арис или прва љубов (роман за деца, 1989)
 • Климент Охридски (историски роман, 1989)
 • Кристална планета (роман за деца, 1990)
 • Куќа на четири ветра (роман, 1991)
 • Смешни и превртени песни (поезија за деца, 1991)
 • Петтиот ветар (раскази, 1992)
 • Подводен град (роман за деца и млади, 1993)
 • Телефонот е во прекин (роман за млади, 1993)
 • Диско - штурец (поезија за деца, 1993)
 • Супер девојче (роман за млади, 1994)
 • Нешто убаво ми се случува (роман, 1996)
 • Пурпурно поле (поема, 1996)
 • Дедо Мраз и феферони (комедија за деца, 1997)
 • Марко Крале и Феферона (весела сценска игра за деца, 1997)
 • Дарко Фокси спиди Гонсалес (весела сценска игра за деца, 1998)
 • Жената со птичја глава (раскази, 2000)

Награди уреди

Наводи уреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 30.
 2. Георги Сталев (приредувач), Современи македонски раскажувачи, избор. Скопје: Детска радост, Култура, Македонска книга, Мисла и Наша книга, 1990, стр. 81.