Јован Дамјановски

Јован Дамјановскимакедонски романописец и драмски автор.

Јован Дамјановски
Роден 15 јануари 1946
Македонија Тетово

Животопис уреди

Јован Дамјановски е роден во Тетово на 15 јануари 1946 година. Магистер по агроекономија. Работи во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Член на ДПМ од 1992 година.

Објавени книги уреди

  • Америка е само Америка (роман, 1990)
  • Нежната прашина на заборавот (роман, 1991)
  • Мие, малите људи, смо големи чуеци (драма, 1991)
  • Викенд во младоста (роман, 1992)
  • Танцот на ветровите (роман, 1993)
  • Самоубиство на глувците (роман, 1995)
  • Зад другата страна од тишината (новели и раскази, 1998)
  • Диви магнолии (роман, 1999)[1]
  1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 67.