Демократска партија на Турците на Македонија

Демократска партија на Турците (турски: Türk Demokratik Partisi) — политичка партија, претставник на етничките Турци во Република Македонија. Претседател на партијата е Бејџан Илјаз, додека Јусуф Хасани е пратеник во Собранието на Република Македонија како дел од коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ.[1]

Демократска партија на Турците на Македонија
Makedonya Türk Demokratik Partisi
Основана1990
ШтабСкопје
ИдеологијаЗаштита на правата на Турците
Политичка положбаЦентризам
Меѓународна припадностнема
Европска припадностнема
Боицрвена, бела (боите на знамето на Турција)
Собрание
1 / 120
Општини
1 / 80
Мрежно место
http://www.tdp.org.mk/
Знаме
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

На парламентарните избори во 1994 година каде што освојува 14.423 гласови (1.5%) во првијот, односно 6.343 (0.7%) гласови во вториот круг но не освои пратеничко место.

парламентарните избори во 1998 година партијата освои 3.933 или 0.35% гласови, но не освои пратенички мандат.

На парламентарните избори во 2002 година партијата се приклучи во коалицијата предводена од СДСМ и освои 2 пратенички мандата.

И на парламентарните избори во 2006 година со коалиција предводена од СДСМ и освоји 2 пратенички мандата.

На парламентарните избори во 2008 година се приклучи во коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ и освои 1 пратенички мандат. и 2011, 2014, 2016 по 1 пратенички мандат.

На парламентарните избори во 2020 година партијата се приклучи во коалицијата на СДСМ и освои 1 пратенички мандат.

Наводи Уреди

Надворешни врски Уреди