Анастасија (музичка група)

Анастасија — поранешна македонска музичка група. Анастасија е една од најуспешните музички групи во Македонија. Нивната музика претставува оригинален микс од византиски звуци, православна црковна музика и етно ритми. Тие корисат повеќе акустични унструменти како: кавал, гајда, тапан, а исто така користат компјутери, семплери и синтисајзери.

Анастасија
Познат(а) и какоАпокрифна реалност, Апореа
ПотеклоМакедонија
Жанровиелектронска; Дарквејв; прогресивен фолк
Период на активност1987–2002
Членови
Горан Трајкоски

Златко Ориѓански

Зоран Спасовски

ИсторијаУреди

Групата Анастасија била основана во 1990 година од страна на Горан Трајковски (поранешен член на Сарацени, Падот на Византија, Мизар и Апореа), Златко Ориѓански (поранешен член на Лола В. Стаин) и Зоран Спасовски (поранешен член на Мизар и Апореа).

Музиката на Анастасија претстаува спој на византиското минато, низ православната црковна музика, со големи примеси на етно ритам. Тие користеле во своите песни акустични инструменти како кавал, гајда, тапан,како и модерна технологија, компјутери, семплови, синтисајзери и и.т.н.

Анастасија направиле музички творби за театарски перформанси, филмови и ТВ програми.

Музиката за филмот „Пред Дождот“ ја понела етикетата на Полиграм Рекордс и била распродадена во илјадници примероци низ целиот свет. Во 1996 година Анастасија ја направиле музиката за театарскиот перформанс „Баханалија“ кој се прикажувал низ цела Европа. Во 1997 година го издале синглот „Лице“ по кој следувал и синглот „Гори“, по кое следувало издавањето на албумот „Мелургија“ кој претставува една компилација на необјавените песни на групата.

Потоа следувал и албумот „Ноктурнал“, снимен во скопското студио „Тра Ла Ла“ а миксуван во атинското студио со Коти К.

ЧленовиУреди

АлбумиУреди

НаводиУреди

ИзворУреди