Покраини на Филипините

административна единица на Филипините

Филипините се поделени на покраини (филипински: lalawigan) како главна административна единица. Постојат 82 покраини, кои понатаму се делат на составни градови и општини. Управните единици во Националниот Престолнински Регион, како и независните градови се самостојни, т.е. не се потчинети на покраинските управи. Секоја покраина има избран покраинскиот совет (Sangguniang Panlalawigan) и избран управник.

Карта на покраините на Филипините

Покраините се распоредени во 17 региони во зависност од нивните географски, културни и етнолошки особености. Тринаесет регион имаат бројчени ознаки од север кон југ, а Националниот Престолнински Регион (Метро Манила), Кордиљера, Југозападниот Тагалски Регион (Мимаропа) и Автономниот Регион во Муслимански Минданао (Бангсаморо) имаат акроними.

Секоја покраина е членка на Сојузот на покраините на Филипините, организација која се занимава со проблематиката на покраинското и метрополското управување.[1]

Управување уреди

Покраинските управи уживаат автономија. Со секоја покраина управуваат две гранки на власта: извршната и законодавната. Правосудните работи се одвоени од покраинското управување и се во надлежност на Врховниот суд на Филипините. Секоја покраина има барем по еден огранок на регионалниот суд.

Список уреди

Грб Покраина Седиште Население[2] Површина
(км2)[3]
Густина Основана Островска група Регион Вкупно единици
% (2020) Општ. Грд. Брг.
  Абра Бангед &100000000000000230000000,23% 250.985 &100000000004165250000004.165,25 60,26/км2 1846 Лусон CAR 27 303
  Аклан Калибо &100000000000000560000000,56% 615.475 &100000000001821420000001.821,42 337,91/км2 8 ное 1956
[4]
Висајски О-ви VI 17 327
  Албај Легаспи &100000000000001260000001,26% 1.374.768 &100000000002575770000002.575,77 533,73/км2 3 апр 1574
[5]
Лусон V 15 3 720
  Антике Сан Хосе де Буенависта &100000000000000560000000,56% 612.974 &100000000002729170000002.729,17 224,6/км2 10 мар 1917 Висајски О-ви VI 18 590
  Апајао Кабугао[б 1] &100000000000000110000000,11% 124.366 &100000000004413350000004.413,35 28,18/км2 14 фев 1995 Лусон CAR 7 133
  Аурора Балер &100000000000000220000000,22% 235.750 &100000000003147320000003.147,32 74,9/км2 13 авг 1979 Лусон III 8 151
  Басилан[б 2] Ламитан[7] &100000000000000510000000,51% 556.586 &100000000001327230000001.327,23[8] 419,36/км2 27 дек 1973 Минданао BARMM[б 3] 11 2 255
  Батаан Баланга &100000000000000780000000,78% 853.373 &100000000001372980000001.372,98 621,55/км2 1754 Лусон III 11 1 237
  Батангас Батангас &100000000000002670000002,67% 2.908.494 &100000000003119720000003.119,72 932,29/км2 8 дек 1581 Лусон IV-A 29 5 1.078
  Батанес Баско &100000000000000020000000,02% 18.831 &10000000000021901000000219,01 85,98/км2 26 јун 1783
[9]
Лусон II 6 29
  Бенгет[б 4] Ла Тринидад &100000000000000760000000,76% 827.041 &100000000002826590000002.826,59 292,59/км2 16 јун 1966 Лусон CAR 13 1 269
  Билиран Навал &100000000000000160000000,16% 179.312 &10000000000053601000000536,01 334,53/км2 11 мај 1992 Висајски О-ви VIII 8 132
  Бохол Тагбиларан &100000000000001280000001,28% 1.394.329 &100000000004820950000004.820,95 289,22/км2 22 јул 1854
[10]
Висајски О-ви VII 47 1 1.109
  Букиднон Малајбалај &100000000000001410000001,41% 1.541.308 &1000000000104985900000010.498,59 146,81/км2 10 мар 1917 Минданао X 20 2 464
  Булакан Малолос &100000000000003400000003,40% 3.708.890 &100000000002796100000002.796,10 1.326,45/км2 15 авг 1578 Лусон III 21 3 569
  Гимарас Хордан &100000000000000170000000,17% 187.842 &10000000000060457000000604,57 310,7/км2 22 мај 1992 Висајски О-ви VI 5 98
  Давао де Оро Набунтуран &100000000000000700000000,70% 767.547 &100000000004479770000004.479,77 171,34/км2 31 јан 1998 Минданао XI 11 237
  Динагат Сан Хосе &100000000000000120000000,12% 128.117 &100000000001036340000001.036,34 123,62/км2 2 дек 2006 Минданао XIII 7 100
  Западен Давао Малита &100000000000000290000000,29% 317.159 &100000000002163450000002.163,45 146,6/км2 28 окт 2013 Минданао XI 5 105
  Западен Миндоро Мамбурао &100000000000000480000000,48% 525.354 &100000000005865710000005.865,71 89,56/км2 15 ное 1950
[11]
Лусон Мимаропа 11 162
  Западен Мисамис Орокјета &100000000000000570000000,57% 617.333 &100000000002055220000002.055,22 300,37/км2 8 ное 1929 Минданао X 14 3 490
  Западен Негрос[б 5] Баколод[12] &100000000000002960000002,96% 3.223.955 &100000000007965210000007.965,21 404,75/км2 1 јан 1890
[13]
Висајски О-ви VI 19 13 662
  Илоило[б 6] Илоило[12] &100000000000002300000002,30% 2.509.525 &100000000005079170000005.079,17 494,08/км2 1566 Висајски О-ви VI 42 2 1.901
  Исабела[б 7] Илаган &100000000000001560000001,56% 1.697.050 &1000000000124149300000012.414,93 136,69/км2 1 мај 1856 Лусон II 34 3 1.055
  Источен Давао Мати &100000000000000530000000,53% 576.343 &100000000005679640000005.679,64 101,48/км2 8 мај 1967 Минданао XI 10 1 183
  Источен Миндоро Калапан &100000000000000830000000,83% 908.339 &100000000004238380000004.238,38 214,31/км2 1663 Лусон Мимаропа 14 1 426
  Источен Мисамис[б 8] Кагајан де Оро[12] &100000000000001550000001,55% 1.685.302 &100000000003544320000003.544,32 475,49/км2 15 мај 1901 Минданао X 23 3 504
  Источен Негрос Думагете &100000000000001310000001,31% 1.432.990 &100000000005385530000005.385,53 266,08/км2 1 јан 1890
[14]
Висајски О-ви VII 20 6 557
  Источен Самар Боронган &100000000000000440000000,44% 477.168 &100000000004660470000004.660,47 102,39/км2 19 јун 1965 Висајски О-ви VIII 22 1 597
  Ифугао Лагаве &100000000000000190000000,19% 207.498 &100000000002628210000002.628,21 78,95/км2 18 јун 1966 Лусон CAR 11 176
  Јужен Агусан Просперидад &100000000000000680000000,68% 739.367 &100000000009989520000009.989,52 74,01/км2 1 јан 1970
[15]
Минданао XIII 13 1 314
  Јужен Давао[б 9] Дигос &100000000000002250000002,25% 2.457.430 &100000000004607590000004.607,59 533,34/км2 1 сеп 1914 Минданао XI 9 2 414
  Јужен Илокос Виган &100000000000000650000000,65% 706.009 &100000000002596000000002.596,00 271,96/км2 1572 Лусон I 32 2 768
  Јужен Камаринес[б 10] Пили &100000000000001900000001,90% 2.068.244 &100000000005497030000005.497,03 376,25/км2 27 мај 1579
[16]
Лусон V 35 2 1.063
  Јужен Котабато[б 11] Коронадал &100000000000001530000001,53% 1.672.791 &100000000004428810000004.428,81 377,71/км2 18 јун 1966 Минданао XII 10 2 225
  Јужен Ланао Марави &100000000000001100000001,10% 1.195.518 &100000000003872890000003.872,89[17] 308,69/км2 1 сеп 1914 Минданао BARMM 39 1 1.159
  Јужен Лејте Маасин &100000000000000390000000,39% 429.573 &100000000001798610000001.798,61 238,84/км2 22 мај 1959 Висајски О-ви VIII 18 1 500
  Јужен Магинданао Булуан &100000000000000660000000,66% 723.758 &100000000001217960000001.217,96 594,24/км2 22 ное 1973 Минданао BARMM 24 167
  Јужен Суригао Тандаг &100000000000000590000000,59% 642.255 &100000000004932700000004.932,70 130,2/км2 16 јун 1960 Минданао XIII 17 2 309
  Јужна Самбоанга[б 12] Пагадијан &100000000000001860000001,86% 2.027.902 &100000000005914160000005.914,16 342,89/км2 1 сеп 1914 Минданао IX 26 2 779
  Кавите Имус[18] &100000000000003980000003,98% 4.344.829 &100000000001574170000001.574,17 2.760,08/км2 10 мар 1614
[19]
Лусон IV-A 15 8 803
  Кагајан Тугегарао &100000000000001160000001,16% 1.268.603 &100000000009295750000009.295,75 136,47/км2 29 јун 1583
[20]
Лусон II 28 1 820
  Калинга Табук &100000000000000210000000,21% 229.570 &100000000003231250000003.231,25 71,05/км2 18 јун 1966 Лусон CAR 7 1 153
  Камигин Мамбахао &100000000000000090000000,09% 92.808 &10000000000023795000000237,95 390,03/км2 18 јун 1966 Минданао X 5 58
  Капис Рохас &100000000000000740000000,74% 804.952 &100000000002594640000002.594,64 310,24/км2 10 мар 1917 Висајски О-ви VI 16 1 473
  Катандуанес Вирак &100000000000000250000000,25% 271.879 &100000000001492160000001.492,16 182,2/км2 26 сеп 1945 Лусон V 11 315
  Кесон[б 13] Лусена[12] &100000000000002040000002,04% 2.229.383 &100000000009069600000009.069,60 245,81/км2 2 мар 1901 Лусон IV-A 39 2 1.242
  Кирино Кабарогис &100000000000000190000000,19% 203.828 &100000000002323470000002.323,47 87,73/км2 18 јун 1966 Лусон II 6 132
  Котабато Кидапаван &100000000000001170000001,17% 1.275.185 &100000000009008900000009.008,90 141,55/км2 1 сеп 1914
[21]
Минданао XII 17 1 543
  Ла Унион Сан Фернандо &100000000000000750000000,75% 822.352 &100000000001497700000001.497,70 549,08/км2 2 мар 1850 Лусон I 19 1 576
  Лагуна Санта Крус &100000000000003100000003,10% 3.382.193 &100000000001917850000001.917,85 1.763,53/км2 28 јул 1571 Лусон IV-A 24 6 674
  Лејте[б 14] Таклобан[12] &100000000000001860000001,86% 2.028.728 &100000000006515050000006.515,05 311,39/км2 1735 Висајски О-ви VIII 40 3 1.641
  Мариндуке Боак &100000000000000220000000,22% 239.207 &10000000000095258000000952,58 251,11/км2 21 фев 1920 Лусон Мимаропа 6 218
  Масбате Масбате &100000000000000830000000,83% 908.920 &100000000004151780000004.151,78 218,92/км2 18 мар 1901
[22]
Лусон V 20 1 550
  Нова Вискаја Бајомбонг &100000000000000460000000,46% 497.432 &100000000003975670000003.975,67 125,12/км2 24 мај 1839
[23]
Лусон II 15 275
  Нова Есиха Палајан[б 15] &100000000000002120000002,12% 2.310.134 &100000000005751330000005.751,33 401,67/км2 25 апр 1801
[24]
Лусон III 27 5 849
  Палаван[б 16] Пуерто Принсеса[12] &100000000000001140000001,14% 1.246.673 &1000000000170307500000017.030,75 73,2/км2 23 јан 1902 Лусон Мимаропа 23 1 433
  Пампанга[б 17] Сан Фернандо &100000000000002660000002,66% 2.900.637 &100000000002062470000002.062,47 1.406,39/км2 11 дек 1571 Лусон III 19 3 538
  Пангасинан[б 18] Лингајен &100000000000002900000002,90% 3.163.190 &100000000005451010000005.451,01 580,29/км2 5 апр 1580
[25]
Лусон I 44 4 1.364
  Планинска Покраина Бонток &100000000000000150000000,15% 158.200 &100000000002157380000002.157,38 73,33/км2 1846 Лусон CAR 10 144
  Рисал Антиполо &100000000000003050000003,05% 3.330.143 &100000000001191940000001.191,94 2.793,88/км2 23 фев 1853 Лусон IV-A 13 1 189
  Ромблон Ромблон &100000000000000280000000,28% 308.985 &100000000001533450000001.533,45 201,5/км2 16 мар 1901
[26]
Лусон Мимаропа 17 219
  Самар Катбалоган &100000000000000730000000,73% 793.183 &100000000006048030000006.048,03 131,15/км2 1768 Висајски О-ви VIII 24 2 951
  Самбалес[б 19] Иба &100000000000000830000000,83% 909.932 &100000000003830830000003.830,83 237,53/км2 1578 Лусон III 13 1 247
  Самбоанга Сибугај Ипил &100000000000000610000000,61% 669.840 &100000000003607750000003.607,75 185,67/км2 22 фев 2001 Минданао IX 16 389
  Сарангани Алабел &100000000000000510000000,51% 558.946 &100000000003601250000003.601,25 155,21/км2 16 мар 1992 Минданао XII 7 141
  Себу[б 20] Себу[12] &100000000000004720000004,72% 5.151.274 &100000000005342000000005.342,00 964,3/км2 27 апр 1565 Висајски О-ви VII 44 9 1.203
  Северен Агусан[б 21] Кабадбаран[б 22][27] &100000000000000700000000,70% 760.413 &100000000003546860000003.546,86 214,39/км2 20 сеп 1907 Минданао XIII 10 2 253
  Северен Давао Тагум &100000000000001030000001,03% 1.125.057 &100000000003426970000003.426,97 328,29/км2 8 мај 1967 Минданао XI 8 3 223
  Северен Илокос Лаоаг &100000000000000560000000,56% 609.588 &100000000003467890000003.467,89 175,78/км2 2 фев 1818 Лусон I 21 2 559
  Северен Камаринес Дает &100000000000000580000000,58% 629.699 &100000000002320070000002.320,07 271,41/км2 15 апр 1920
[28]
Лусон V 12 282
  Северен Ланао[б 23] Тубод &100000000000001000000001,00% 1.086.017 &100000000004159940000004.159,94 261,07/км2 4 јул 1959 Минданао X 22 1 506
  Северен Магинданао[б 24] Дату Один Синусат &100000000000000870000000,87% 943.500 &100000000004752470000004.752,47 198,53/км2 17 сеп 2022 Минданао BARMM 12 1 189
  Северен Самар Катарман &100000000000000590000000,59% 639.186 &100000000003692930000003.692,93 173,08/км2 19 јун 1965 Висајски О-ви VIII 24 569
  Северен Суригао Суригао &100000000000000490000000,49% 534.636 &100000000001972930000001.972,93 270,99/км2 15 мај 1901 Минданао XIII 20 1 335
  Северна Самбоанга Диполог &100000000000000960000000,96% 1.047.455 &100000000007301000000007.301,00 143,47/км2 6 јун 1952 Минданао IX 25 2 691
  Сикихор Сикихор &100000000000000090000000,09% 103.395 &10000000000033749000000337,49 306,36/км2 17 сеп 1971 Висајски О-ви VII 6 134
  Сорсогон Сорсогон &100000000000000760000000,76% 828.655 &100000000002119010000002.119,01 391,06/км2 17 окт 1894 Лусон V 14 1 541
  Султан Кударат Исулан &100000000000000780000000,78% 854.052 &100000000005298340000005.298,34 161,19/км2 22 ное 1973 Минданао XII 11 1 249
  Сулу Холо &100000000000000920000000,92% 1.000.108 &100000000001600400000001.600,40[29] 624,91/км2 10 мар 1917 Минданао BARMM 19 410
  Тави-Тави Бонгао[30] &100000000000000400000000,40% 440.276 &100000000001087400000001.087,40[31] 404,89/км2 11 сеп 1973 Минданао BARMM 11 203
  Тарлак Тарлак &100000000000001380000001,38% 1.503.456 &100000000003053600000003.053,60 492,36/км2 28 мар 1873
[32][33]
Лусон III 17 1 511
Метро Манила Манила  &1000000000000123700000012,37% 13.484.462 &10000000000063855000000638,55 21.117,32/км2 Лусон NCR[б 25] 1 16 1.706

Белешки кон табелата уреди

 1. Покраинската управа е во Луна, каде сега се сместени бројни државни и покраински установи.[6]
 2. Вбројан е градот Исабела.
 3. Градот Исабела редовно го опслужуваат службите на Регион IX.
 4. Вброен е и независниот град Багио.
 5. Вброен е и независниот град Баколд.
 6. Вброен е и независниот град Илоило.
 7. Вброен е и независниот град Сантјаго.
 8. Вброен е и независниот град Кагајан де Оро.
 9. Вброен е и независниот град Давао.
 10. Вброен е и независниот град Нага.
 11. Вброен е и независниот град Генерал Сантос.
 12. Вброен е и независниот град Самбоанга.
 13. Вброен е и независниот град Лусена.
 14. Вброени се и независните градови Ормок и Таклобан.
 15. Покраинската управа сè уште користи згради во поранешното седиште Кабанатуан.
 16. Вброен е и независниот град Пуерто Принсеса.
 17. Вброен е и независниот град Анхелес.
 18. Вброен е и независниот град Дагупан.
 19. Вброен е и независниот град Олонгапо.
 20. Вброени се и независните градови Себу, Лапу-Лапу и Мандауе.
 21. Вброен е и независниот град Бутуан.
 22. Кабадбаран е прогласен за официјално седиште на покраината, но покраинската управа сè уште е во фаза на преселба од Бутуан.
 23. Вброен е и независниот град Илиган.
 24. Вброен е и независниот град Котабато.
 25. Метро Манила е вклучен за споредба иако тој не е покраина, туку регион.

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „About the League of Provinces“. League of Provinces of the Philippines. Архивирано од изворникот на 5 март 2009. Посетено на 12 јануари 2008.
 2. „2020 Census of Population and Housing (2020 CPH) Population Counts Declared Official by the President“. 2020 Census of Population. Philippine Statistics Authority. 19 мај 2016. Посетено на 18 јули 2022.
 3. „List of Provinces“. PSGC Interactive. Makati, Philippines: National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на 19 април 2016. Посетено на 14 мај 2014.
 4. „Proclamation No. 290, s. 1956“. GOVPH. Архивирано од изворникот на 31 март 2023. Посетено на 22 февруари 2016.
 5. „Albay celebrates 439th Foundation Day“. balita-dot-ph. Архивирано од изворникот на 22 декември 2015. Посетено на 14 октомври 2015.
 6. „Apayao gov't center established in Luna“. Philippine Information Agency.[мртва врска]
 7. „Basilan starts construction of new provincial gov't center“. Архивирано од изворникот на 11 август 2017. Посетено на 14 мај 2017.
 8. Bangsamoro Development Plan: Environment and Natural Resources Архивирано на 4 март 2016.
 9. „The Batanes Islands“. National Commission on Culture and the Arts. Архивирано од изворникот на 4 март 2016. Посетено на 14 октомври 2015.
 10. „No work on Monday, July 23, in observance of Bohol Day“. The Bohol Standard. Архивирано од изворникот на 22 декември 2015. Посетено на 18 декември 2015.
 11. „Speech of President Aquino during his visit to Occidental Mindoro, November 15, 2012“. GOVPH. Архивирано од изворникот на 23 март 2023. Посетено на 3 март 2016.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 Бидејќи покраинската упорава е сместена во независен град, седиштето практично се наоѓа вон јурисдикцијата на покраината.
 13. „History of Negros Occidental“. Official Website of the Provincial Government of Negros Occidental. Архивирано од изворникот на 20 октомври 2018. Посетено на 18 јануари 2019.
 14. „History of Negros Oriental“. Official Website of the Provincial Government of Negros Oriental. Архивирано од изворникот на 15 февруари 2017.
 15. „Agusan del Sur...“. OoCities.org. Посетено на 22 февруари 2016.
 16. Abad, Danilo. „Kaogma 2015 isasagawa sa Camarines Sur“. Philippine Information Agency. Посетено на 31 декември 2015.[мртва врска]
 17. Autonomous Region in Muslim Mindanao, Department of Agriculture: Lanao del Sur Архивирано на 19 јануари 2015. (Износот во NSCB е неразумен и веројатно е погрешен.)
 18. Покраинската управа на Кавите јасно вели дека Имус седиште на покраината, while а седиште на самата управа е Тресе Мартирес. Official Website of the Province of Cavite – Quick Facts Архивирано на 7 октомври 2011. Imus is capital of Cavite — Maliksi
 19. Census of the Philippine Islands (1920). "Census of the Philippine Islands Vol. I, 1918", pg. 132. Bureau of Printing, Manila.
 20. „Festivals“. Official Website of the Provincial Government of Cagayan. Архивирано од изворникот на 31 јануари 2016. Посетено на 18 декември 2015.
 21. Unson, John. „North Cotabato set for Kalivungan fest, 101st anniversary“. The Philippine Star. Посетено на 14 октомври 2015.
 22. „President Aquino declares March 18 as special non-working day in Masbate in commemoration of 112th Foundation Day“. Presidential Communications Operations Office. Архивирано од изворникот на 6 август 2013. Посетено на 1 јануари 2016.
 23. Babiera, Lester G. (14 јули 2014). „Nueva Vizcaya mounts Ammungan fest, celebrates diversity“. Philippine Daily Inquirer. Посетено на 7 октомври 2015.
 24. „N. Ecija founding date April 25, not Sept. 2“. Philippine Daily Inquirer. Посетено на 17 јуни 2016.
 25. Ramirez, Cesar (27 март 2011). „April 5 a special non-working holiday in Pangasinan“. The Philippine Star. Посетено на 7 октомври 2015.
 26. „History of Romblon“. United Romblon Ministerial Fellowship. 20 февруари 2014. Посетено на 1 јануари 2016.
 27. Republic Act 8811 (PDF). 16 август 2000. Архивирано од изворникот (PDF) на 3 март 2016.
 28. „Camarines Norte holds Bantayog fest“. Philippine Daily Inquirer (филипински). Посетено на 31 декември 2015.
 29. Province of Sulu: Brief Profile Архивирано на 26 февруари 2011. (Се чини има големи разидувања меѓу меродавните извори: 343,699 ha (NSCB 2007), 175,460 ha (NSCB 2000), 167,377 ha (NAMRIA))
 30. The National Statistical Coordination Board Архивирано на 18 ноември 2008. ги признава и Богао и Панглима Сугала за седишта на покраината. Меѓутоа, покраинското седиште е во Богао, де факто седиштето на управата.
 31. Autonomous Region in Muslim Mindanao, Department of Agriculture: Tawi-Tawi Архивирано на 6 септември 2012. (Се чини има големи разидувања меѓу меродавните извори: 362,655 ha (NSCB 2007), 120,876 ha (NAMRIA), 1,197 km² (Department of Tourism), 999 km² (Mapcentral))
 32. „History of Tarlac“. Province of Tarlac. Архивирано од изворникот на 22 декември 2015. Посетено на 7 октомври 2015.
 33. „Proclamation No. 109, s. 1998“. Архивирано од изворникот на 2022-05-24. Посетено на 7 октомври 2015. Наводот journal бара |journal= (help)

Надворешни врски уреди