Мариндуке е островска покраина на Филипините која се наоѓа во Момаропа регионот на островот Лузон. главен град е Боак. Се наоѓа јужно и западно од Кезон, источно од Миндоро, и северно од Ромблон.

Мариндуке
Провинцискиот грб на Мариндуке
Провинцискиот грб на Мариндуке
Мапа на Филипините со факти за Мариндуке highlighted
Мапа на Филипините со факти за Мариндуке
Регион Мимаропа (Регион IV-B)
Главен град Боак
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 6
 - Барангај 218
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 14-та најмала
 - Вкупно (2000) 217.392
 - Густина 227/km² (35-та)
Површина 6-та најмала
 - Вкупно 959,3 km²
Основана 210 февруари 1920
Јазици Тагалог
Гувернер Хозе Антонио Н. Карион (PMP)
Поглед кон островот Мариндуке

Народ и култура Уреди

Мариндукјаните (Marinduqueños) се од тагалог потекло и зборуваат на Тагалог јазикот. Но поради блискоста со регионите на Висајас, луѓето зборуваат тагалог со големи влијанија од Висајанскиот јазик. Англискиот јазик е нашироко прифатен и користен.

Стопанство Уреди

Мариндуке е земјоделска покраина, претежно со производство на ориз и кикирики. Рибарството и туризмот се исто така важни стопански гранки.

Административна поделба Уреди

Мариндуке е поделен на 6 општини.

Надворешни врски Уреди

Податотека:Men of the 29th volunteer infantry wading ashore on Marinduque 25 април 1900.jpg
Волонтери од 29-тата филипинска дивизија во поход на 25 април 1900 година
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати: 13°24′N, 121°58′E