Северна Самбоанга

Северна Самбоангапокраина на Филипините која се наоѓа во регионот Полуостров Самбоанга на Минданао. Главен град е Диполог. Покраината се граничи со Јужна Самбоанга и Самбоанга Сибугај на југ и Западен Мисамис на исток. На северозапад излегува на Сулското Море.

Северна Самбоанга
Провинцискиот грб на Северна Самбоанга
Провинцискиот грб на Северна Самбоанга
Мапа на Филипините со факти за Северна Самбоанга highlighted
Мапа на Филипините со факти за Северна Самбоанга
Регион Полуостров Самбоанга (Регион IX)
Главен град Диполог
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 2
 - Општини 25
 - Барангај 691
 - Конгресни окрузи 3
Население 27.
 - Вкупно (2000) 823.130
 - Густина 124/km² (27.)
Површина 8-ма
 - Вкупно 6.618,0 km²
Основана 23 јуни, 1635 и 6 јуни, 1952
Јазици себуански, чавакански, субанонски, тагалски, англиски
Гувернер Роландо E. Јебес
Административна зграда во Диполог

Стопанство уреди

Околу половина од покраината е исклучително земјоделска. Пченката, кикириките и оризот се најзастапените култури. Бидејќи според Филипинскиот статистички центар околу 47% од населението се сиромашни, државата се зафати со побрзо инвестирање во оваа покраина, а сè со цел да се намали сиромаштијата и да се фати филипинскиот просек.

Географија уреди

Административна поделба уреди

Северна Самбоанга е поделена на 25 општини, 2 града, 691 барангаи и 3 Конгересионални окрузи.

Градови уреди

Надворешни врски уреди

 
Знамето на Северна Самбоанга

Координати:   6°34′50″N, 122°02′16″E