Општини на Филипините

административна единица на Филипините

Општината (тагалски: bayan; хилигајнонски: banwa; себуански: lungsod; пангасинански: baley; капампангански: balen/balayan; централнобиколски: banwaan; варајски: bungto; илокански: ili) — локалноуправна единица на Филипините. Општините се нарекуваат и паланки (букв. превод од bayan). Се разликуваат од градовите најмногу по посебниот систем на управување. Во 2019 во земјата имало 1.488 општини.

Општини на Филипините
Општини на Филипините (со бело)
Категоријапаланка (управна единица)
МестоФилипини
Број1.488 (2019)
Можен статусопштини од I до VI класа
НаселенијаНајмалку: 193 (Калајаан)
Највеќе: 443.954 (Родригес)
ПовршиниНајмала: 1.66 км2 (Патерос)
Најголема: 2.188,8 км2 (Саблајан)
Подединицибарангаи

Класификација

уреди

Општините се класифицираат според вкупните годишни приходи во последните четири календарски години:[1][2]

Класа Прос. год. приход ()
I барем 55.000.000
II 45.000.000 – 55.000.000
III 35.000.000 – 45.000.000
IV 25.000.000 – 35.000.000
V 15.000.000 – 25.000.000
VI под 15.000.000

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. NSCB 2008.
  2. NSCB 2001.

Надворешни врски

уреди