Илоило е покраина на Филипините која е сместена во Западен Висајас Регионот. Се наоѓна на југоисточниот дел на Панај Островот, и се граничи со Антике на запад и Капиз на север. Главен град е Илоило Сити

Илоило
Провинцискиот грб на Илоило
Провинцискиот грб на Илоило
Мапа на Филипините со факти за Илоило highlighted
Мапа на Филипините со факти за Илоило
Регион Западен Висајас Регион (Регион VI)
Главен град Илоило Сити
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 1
 - Составни градови 1
 - Општини 42
 - Барангај 1.901
 - Конгресионални дистрикти 6†
Население 7-ма
 - Вкупно (2000) 1.925.002
 - Густина 408/km² (11-та)
Површина 22-ра
 - Вкупно 4.719,4 km²
Основана
Јазици Хилигајнон, Кинарај-а
Гувернер Ниел Д. Тупас (Liberal)
Вклучувајќи го дистриктот Илоило Сити

Административна поделбаУреди

Покраината е поделена на 42 општини и 2 града.

ГрадовиУреди

ТуризамУреди

Поради долгата ера на шпанска колинизација во Илоило се наоѓаат едни од најубавите архитектонски зданија, кои се многу слични со колонијалните градби во Латинска Америка.

Надвореешни врскиУреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли