Гимарас

покраина на Филипините

Гимарас е островска покраина на Филипините која е сместена на Западен Висајас регионот. Главен град е Хордан. Островот се наоѓа во Панајски Залив, помеѓу Панај Островот и Негрос Островот. На северозапад се наоѓа покраината Илоило додека на југоисток Западен Негрос.

Гимарас
Провинцискиот грб на Гимарас
Провинцискиот грб на Гимарас
Мапа на Филипините со факти за Гимарас highlighted
Мапа на Филипините со факти за Гимарас
Регион Западен Висајас (Регион VI)
Главен град Хордан
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 5
 - Барангај 98
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 7-ма најмала
 - Вкупно (2000) 141.450
 - Густина 234/km² (33-та)
Површина 5-та најмала
 - Вкупно 604,7 km²
Основана 22 мај, 1992
Јазици хилигајнонски
Гувернер Фелипе Хилан Нава
Плажа на островот Таклонг

Народ Уреди

Најголема етничка заедница е Хилигајнонците (Илонго) и нивниот хилигајнонски јазик и кинарајскиот. Но секако сите разбираат и ѕборуваат Тагалог и Англиски.

Стопанство Уреди

Гимарас е претежмо земјоделска земја, но застапено е комерцијалното рибарство и туризмот.

Влада Уреди

Претставничкиот дом: JЦ Рахман Нава

Гувернер: Фелипе Хилан Нава

Вице Гувернер: Аурелио Тионадо

Административна поделба Уреди

Гимарас е поделен на 5 општини и 98 Барангаи.

Надворешни врски Уреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли