Кавите е покраина на Филипините која е сместена во јужниот дел на Манилскиот Залив во Колабарзон Регионот на островот Лусон. Се наоѓа на само 30 км јужно од Манила. Главен град е Имус, но управата е во Tресе Мартирес. Кавите се граничи со Лагуна на исток и Батангас на југ. На исток излегува на Јужнокинеско Море.

Кавите
Провинцискиот грб на Кавите
Провинцискиот грб на Кавите
Мапа на Филипините со факти за Кавите highlighted
Мапа на Филипините со факти за Кавите
Регион Калабарсон (Регион IV-A)
Главен град Имус
Треке Мартирес (седиште на управата)
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 3
 - Општини 20
 - Барангај 828
 - Конгресни окрузи 3
Население 5-та
 - Вкупно (2000) 2.163.161
 - Густина 1.590/km² (Најголема)
Површина 9-та најмала
 - Вкупно 1.297,6 km²
Основана 10 март, 1917
Јазици тагалски, чавакански
Гувернер Еринео Маликси (Liberal)
Имус бил главен град и седиште на владата до 1163

Население уреди

покраината има вкупно 2.063.161 жител на површина од 1.297,6 км2. Тоа е најголема попувација во регионот Калабарсон.

Јазици уреди

Најговорен јазик во покраината е тагалскиот, чаваканскиот и англискиот. Поради поголемите миграции поради економски причини има и население кое зборува на биколски, себуански и илокански.

Религија уреди

Мнозинството од населението (70%) се Аглипајани одоносно тоа е независна филипинска црква, додека другите 30% се псрпадници на Исусова Црква, а има и мал број на муслимани.

Стопанство уреди

Кавите е една од најбрзорастечките покраини на Филипините, поради блискоста со Метро Манила. Многу компании како Intel, имаат сво претставништва и фабрики.

Административна поделба уреди

Кавите е поделена на 20 општини и 3 града.

Надворешни врски уреди

 
Последниот бастион на филипинско-американската одбрана
 
Детална карта на покраината
 
Метеж на главниот автопат
 
Панорамски поглед од вулканот Таал на Тагајтај СитиЖ
 
Агиналдо Шрине,родното место на Филипинската независност.