Антике е покраина на Филипините сместена во регионот Западни Висаи. Главен град е Сан Хосе де Буенависта кој се наоѓа на западниот дел од островот Панај. Се граничи со Аклан, Капис, и Илоило на исток. На запад излегува на Сулу Морето.

Антике
Провинцискиот грб на Антике
Провинцискиот грб на Антике
Мапа на Филипините со факти за Антике highlighted
Мапа на Филипините со факти за Антике
Регион Западни Висаи (Регион VI)
Главен град Сан Хосе де Буенависта
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 18
 - Барангај 590
 - Конгресни окрузи 1
Население 26-та
 - Вкупно (2000) 471.088
 - Густина 187/km² (46-та)
Површина 25-та
 - Вкупно 2.522,0 km²
Основана
Јазици Кинарај-a, Калујанон, Инати, тагалски
Гувернер Салвасион З. Перес (Liberal/NPC)

Демографија уреди

Населението во Антике брои 582,012 жители (2015). Населението е многунационално.

Стопанство уреди

Економијата е претежно земјоделска и има повеќе рудници.

Административна политика уреди

Антике е поделен на 18 општини.

Надворешни врски уреди

 
Стариот провинциски Капитол во Сан Хосе де Буенависта

Координати:   11°14′16″N, 122°05′38″E