Нова Вискаја

покраина на Филипините

Нова Вискајa или „Нов Бискај“ е покраина на Филипините која се наоѓа во регионот Кагајанска Долина на островот Лусон. Главен град е Бајомбонг. Од север кон југ се граничи со: Ифугао, Исабела, Кирино, Аурора, Нова Есиха, Пангасинан, и Бенгет.

Нова Вискаја
Провинцискиот грб на Нова Вискаја
Провинцискиот грб на Нова Вискаја
Мапа на Филипините со факти за Нова Вискаја highlighted
Мапа на Филипините со факти за Нова Вискаја
Регион Кагајанска Долина (Регион II)
Главен град Бајомбонг
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 15
 - Барангај 275
 - Конгресни окрузи 1
Население 19-та најмала
 - Вкупно (2000) 366.962
 - Густина 94/km² (14-та најмала)
Површина 33-та
 - Вкупно 3.903,9 km²
Основана
Јазици илокански, тагалски, Гаданг, Исинај
Гувернер Луиза Лорен Карезма (NP/LDP)
Административна зграда во Нова Вискаја

Население уреди

Во Нова Вискаја доминантни се Илонготите (Bugkalot), Ироготите, Ифугаосите, Исинајците, и Гадангците. The influx

Стопанство уреди

Главна стопанска гранка на Нова Вискаја е рибарството. Во последните години економијата на провицијата се ориентира кон одгледување на една посебна врста на риба, односно одгледување на Тилапијата. Државата има доста инфестирано и кофинансирано проекти за мини рибници, во кои населението директно се вклучи во масовно производство на рибата.

Административна поделба уреди

Нова Вискаја е поделена на 15 општини.

Надворешни врски уреди

 
Тилапија - потпората на вискајската економија