Лусон

најголем остров на Филипините


Лусон е најголемиот и економски најразвиениот остров на Филипините. Тој е еден од трите островки групи во земјата заедно со Висаите и Минданао. Лусон како островска група освен себе како остров ги вклучува уште Батанес и Бабујанските острови на север, и Катандуанес, Мариндуке, Масбате, Ромблон, и Миндоро на југ.

Лусон
Карта на Филипините со островските групи Лусон, Висаи, и Минданао.
Географија
МестоЈугоисточна Азија
АрхипелагФилипински Острови
Вкупно острови7.107
Поголеми островиЛусон, Минданао, Миндоро, Палаван
Највисока точкаПулаг
Управување
ФИЛ
РегиониМетро Манила, Бокол, Кагајанска Долина, Калабарсон, Централен Лусон, Кордиљера, Илокос
Најголема населбаМетро Манила (pop. 11.932.560)
Демографија
Население39.500.000 (2000)
Етнички групиАети, Биколци, Ибанази, Игороти, Илоканци, Капампанганци, Пангасинанци, Тагали

Административна поделба уреди

 
карта на Лусон по региони.
  Бикол
  Кагајан Вале
  Калабарсон
  Централен Лусон
  Кордилера
  Илокос
  Метро Манила
  Мимаропа

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Координати: 16°00′N, 121°00′E