Планинска Покраина

покраина на Филипините

Планинската Покраина е покраини на Филипините која се наоѓа во регионот Кордиљера на островот Лусон. Главен град е Бонток. Се граничи со покраините Ифугао, Бенгет, Јужен Илокос, Абра, Калинга, и Исабела.

Планинска Покраина
Провинцискиот грб на Планинска Покраина
Провинцискиот грб на Планинска Покраина
Мапа на Филипините со факти за Планинска Покраина highlighted
Мапа на Филипините со факти за Планинска Покраина
Регион Кордиљера (CAR)
Главен град Бонток
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 10
 - Барангај 144
 - Конгресни окрузи 1
Население 6-та најмала
 - Вкупно (2000) 140,439
 - Густина 67/km² (10-та)
Површина 20-та најмала
 - Вкупно 2.097,3 km²
Основана
Јазици Илоко, тагалски, Канканаеј
Гувернер Максимо Б. Далог
Англиканска црква во Сагада

Потекло на поимот

уреди

Специфичното име го има добиено поради големиот планински масив на кој лежи. Во тој реон се наоѓаат најголемите филипински планини Кордиљери.

Народ и култура

уреди

Ироготите се најдоминантната етничка заедница. Јазици кои најмногу се зборуваат се: Илоко, тагалски, Канканаеј се разбира добро говорениот англиски.

Административна поделба

уреди

Планинската Покраина е поделена на 10 општини.

Надворешни врски

уреди
 
Карта на покраината
 
Скалестите оризарници се честа глетка во покраината

Координати: 17°05′N, 121°10′E