Себу (себуански: Cebu) — покраина во регионот Централни Висаи на Филипините. Лежи источно од островот Негрос; западно од островот Лејте, а југоисточно се наоѓа покраината Бохол. Сместена е помеѓу 9°25'N и 11°15'N географска должина и помеѓу 123°13'E и 124°5'E географска ширина. Седиште е градот Себу.

Себу
[[Image:|140px|Провинцискиот грб на Себу]]
Провинцискиот грб на Себу
Мапа на Филипините со факти за Себу highlighted
Мапа на Филипините со факти за Себу
Регион Централни Висаи (Регион VII)
Главен град Себу
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 3
 - Составни градови 6
 - Општини 44
 - Барангај 1.203
 - Конгресни окрузи 8†
Население најголема
 - Вкупно (2000) 3.356.137
 - Густина 660/km² (6-та)
Површина 19-та
 - Вкупно 5.088,4 km²
Основана 7 април 1521 и 27 април 1565
Јазици себуански, тагалски
Гувернер Гведолин Гарсија
вклучувајќи два округа на Себу

Јазици и религија уреди

Себуанскиот е матичниот и домородниот јазик на Себу. Постојат преку 20 милиони говорници. Други позастапени се секако тагалски, англискиот, и бисајскиот.

Доминантна религија е католицизмот. Има и други како протестанти и сл.

Стопанство уреди

Индикатори(2005):

 • Инвестиции (US$ милиони) -- 4.983,60
 • Вкупен извоз (US$ милиони) -- 2.846,88
 • Вкупен увоз (US$ милиони) -- 3.127,16

Најзастапена индустрија:

 • Електроника/ електронска опрема, компјутери, металургија, хемиска индустрија, прехранбена индустрија, текстилна индустрија, бродоградителство, и рударство.

Основен извоз:

 • полусуровини, електронски компоненти, wire harness, дискетни единици, фото опрема, и др.

Финансиски системи:

 • 50 Комерцијални банки;
 • 27 Рурални банки;
 • 9 Штединици;
 • 5 Владини банкарски институции;
 • 2 Оф-шор банки

Образование уреди

 • Преку 1.000 приватни и јавни основни училишта
 • 200 средни училишта
 • 9 универзитети
 • 29 колеџи
 • 10 тренинг центри
 • Просечно има 130.000 студенти.

Медиуми уреди

Број и вид на медиуми:

 • 7 локални ТВ станици
 • 3 кабелски оператори
 • 20 FM & 13 AM радио станици
 • Многубројни локални, национални и меѓународни весници

Административна поделба уреди

Себу е поделена на 9 градови и 44 општини.

Надворешни врски уреди

Галерија уреди

Координати:   10°25′35″N, 123°47′53″E