Северен Ланао е покраина на Филипините и е сместена во Северен Минданао Регионот. Главен град е Тубод. Покраината се граничи со Јужен Ланао на југ, Јужна Замбоанга на запад, Источен Мисамис на североисток, Букиднон на исток, и е одвоена од Западен Мисамис со Илиганскиот Залив.

Северен Ланао
Провинцискиот грб на Северен Ланао
Провинцискиот грб на Северен Ланао
Мапа на Филипините со факти за Северен Ланао highlighted
Мапа на Филипините со факти за Северен Ланао
Регион Северен Минданао (Регион X)
Главен град Тубод
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 1
 - Составни градови 0
 - Општини 22
 - Барангај 506
 - Конгресионални дистрикти 2
Население 30-та
 - Вкупно (2000) 758.123
 - Густина 245/km² (31-ва)
Површина 43-та
 - Вкупно 3.092,0 km²
Основана 6 јуни 1952
Јазици себуански, маранајски
Гувернер Калод Квибранза-Димапоро(Lakas-CMD)
Луѓе во традиционална облека Маранао кои изведуваат перформанс како дел од свеченостите Araw ng Lanao del Norte („Ден на Ланао дел Норте“).

Народ и култура Уреди

Населението на Северен Ланао е мешавона од Себуанци и Маранајци. Населението е претежно христијанско (скоро 75%),и значителен број на муслимани (скоро 20%).

Стопанство Уреди

Економијата во покраината претежно е заспапена преку земјоделието и рибарството. Најголемиот број на фабрики се сместени во Илиган Сити.

Административна поделба Уреди

Северен Ланао е поделен на 22 општини и 1 град (Илиган Сити).

Надворешни врски Уреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати:   6°34′50″N, 122°02′16″E