За други значења, види Самар (појаснување).

Самар, формално Западен Самар, е покраина на Филипините која е сместена во регионот Источни Висаи. Главен град е Катбалоган. покраината е сместена во западниот дел на островот Самар и неколку острови во Самарско Море. На север се граничи со Северен Самар, а на исток со Источен Самар. Самар е поврзан со покраината Лејте преку Сан Хуанико Мостот, кој поминува над истоимениот канал.

Самар
Провинцискиот грб на Самар
Провинцискиот грб на Самар
Мапа на Филипините со факти за Самар highlighted
Мапа на Филипините со факти за Самар
Регион Источни Висаи (Регион VIII)
Главен град Катбалоган
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 2
 - Општини 24
 - Барангај 951
 - Конгресни окрузи 2
Население 38-ма
 - Вкупно (2000) 641.124
 - Густина 115/km² (17-та најмала)
Површина 13-та
 - Вкупно 5.591,0 km²
Основана 1543
Јазици варајски
Гувернер Милагроса T. Taн (Kampi)
Катбалоган, главниот град на покраината

Народ и култура уреди

Најговорен домороден јазик во покраината е самарнонскиот јазик варајскиот (кој е познат и како варајнонски, самарнонски, или самарско-лејте висајски). Но во две општини себуанскиот е автохтон.

Стопанство уреди

Администртивна поделба уреди

Самар е поделен на 24 општини и 2 града.

Градови уреди

Види идто така уреди

 
Мостот Сан Хуанико
 
Карта на Самар со позиција на главниот град Катбалоган

Координати: 11°50′N, 125°00′E