Ромблон ( 12°33′06″N, 122°17′14″E ) — островска покраина на Филипините која е сместена во регионот Мимаропа на Лусон. Главен град е истоимениот Ромблон. Ромблон се наоѓа во Сибујанско Море. Лежи јужно од Мариндуке и Кесон, источно од Миндоро, северно од Аклан, и западно од Масбате.

Ромблон
Провинцискиот грб на Ромблон
Провинцискиот грб на Ромблон
Мапа на Филипините со факти за Ромблон highlighted
Мапа на Филипините со факти за Ромблон
Регион Мимаропа (Регион IV-B)
Главен град Ромблон
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 17
 - Барангај 219
 - Конгресни окрузи 1
Население 16-та најмала
 - Вкупно (2000) 264.357
 - Густина 195/km² (44-та)
Површина 11-та најмала
 - Вкупно 1.355,9 km²
Основана 10 март, 1917
Јазици Ромблонманон, Аси и Онхан
Гувернер Наталио Белтран III (Lakas-CMD)

Народ и култура уреди

Јазици уреди

Во Ромблон се зборуваат три различни јазици во зависно од народот кој живее тука. Па има Ромбломанонски јазик, Аси и Онхан. Од недомородните јазици се зборуваат Хилигајнон, тагалски и Англиски.

Религија уреди

Најголемиот дел од населението се христијани - 75% од кои 25% се католици, одека другите се припадници на помалите филипински протестантски цркви и други католички секти.

Стопанство уреди

Сместен точно во центарот на архипелагот помеѓу Лусон, Висаите и Минданао, Ромблон има извонредни предуслови за економски развој. Тука се наоѓаат едни од најголемите пристаништа и карго аеродроми. Ромблон е голем произведувач на мермер кој е високо квалитен и му парира на италијанскиот.

Административна поделба уреди

Ромблон е поделен на 17 општини.

Надворешни врски уреди

 
Оризови полиња на Ромблон.
 
Занаетчиството на Ромблон.
 
Заливот Ромблон