Северен Камаринес

Северен Камаринес е покраина на Филипините која е сместена во регионот Бикол на островот Лусон. Главен град е Дает и граничи со покраинитр Кесон на запад и Јужен Камаринес на југ.

Северен Камаринес
Провинцискиот грб на Северен Камаринес
Провинцискиот грб на Северен Камаринес
Мапа на Филипините со факти за Северен Камаринес highlighted
Мапа на Филипините со факти за Северен Камаринес
Регион Бикол (Регион V)
Главен град Дает
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 12
 - Барангај 282
 - Конгресни окрузи 1
Население 25-та најмала
 - Вкупно (2000) 458.840
 - Густина 217/km² (37-ма)
Површина 21-ва најмала
 - Вкупно 2.112,5 km²
Основана
Јазици биколски, тагалски
Гувернер Хесус Типоко Јр. (Lakas-CMD)
Административна зграда во Северен Камаринес

Демографија

уреди

Северен Камаринес има население од 458.840 жители. Биколскиот јазик е најговорен заедно со тагалскиот и англискиот.

Стопанство

уреди

Најголема економија во покраината се смета рачната изработка на златен накит, подароци, играчки, домашни украси, потоа производството на ананас и кокос.

Административна поделба

уреди

Северен Камаринес е поделен на 12 општини.

Град/Општина Бр. на
Барангаи
Површина
(км2)
Население
(2000)
Басуд 29
33.885
Капалонга 26
26.577
Дает (Главен град) 25
80.632
Хосе Панганибан 28
46.064
Лабо (најголема општина) 52 648,84 81.388
Мерседес 26
41.713
Паракале 27
42.453
Сан Лоренцо Руиз 12
11.678
Сан Висенте 9
8.984
Санта Елена 19
26.064
Талисај 15 8.342 21.509
Винзонс 19
37.893

Инфраструктура

уреди

Покраината има големо меѓународно пристаниште сместено во барангајот Осмења, 13 риболовни пристаништа со пазари и еден аеродром.

Надворешни врски

уреди

Координати: 14°10′N, 122°45′E