Јужен Агусан е покраина на Филипините сместена во регионот Карага на островот Минданао. Главен град е Просперидад и се граничи, од север кон запад, Северен Агусан, Јужен Суригао, Источен Давао, Долината Компостела, Северен Давао, Букиднон, и источен Мисамис.

Јужен Агусан
Провинцискиот грб на Јужен Агусан
Провинцискиот грб на Јужен Агусан
Мапа на Филипините со факти за Јужен Агусан highlighted
Мапа на Филипините со факти за Јужен Агусан
Регион Карага (Регион XIII)
Главен град Просперидад
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 13
 - Барангај 314
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 45-та
 - Вкупно (2000) 559.294
 - Густина 62/km² (7-та)
Површина 4-та
 - Вкупно 8.966 km²
Основана 17 јуни, 1967
Јазици себуански, тагалошки
Гувернер Марија Валентина Плаза Корнелио (Lakas-CMD)
Бајуган е најголемиот град во Јужен Агусан

Демографија Уреди

Во 2000 покраината имаше население од 559.294 жители. Ова претставува зголемување од 44.558 жители или 7,96 % од 1995. Оав претставува годишно зголемување од 1,79 %. Густината на населението изнесува 62 жители на км2 и односот мажи-жени е 107:100.

Доминантна религија е Католизизмот (79% од населението). Други религии се Седум дена Адвентистичка црква, Аглипај, Исусова Црква, и Обединети Христови Цркви.

Тука има 5 етнички групи: Аета, Маманва, Багобо, Хигаонон, и Манобо.

Стопанство Уреди

Според статистиката од 1995 75% е земјоделство и шумарство. Оризот, пченката и овошјето се најзастапени во одгледувањето.

Административна поделба Уреди

Јужен Агусан е поделен на 1 град и 13 општини.

Надворешни врски Уреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати: 8°30′N, 125°50′E