Филипински јазик — национален и службен јазик на Филипините, кој е назначен во 1987 со декрет на Филипинскиот устав. Тој спаѓа во групата на австронезиски јазици и е де факто стандардизирана верзија на тагалошкиот јазик, но де јуре е различен од него. Го зборуваат повеќе од 15 000 000 жители.

Филипински јазик
Застапен воФилипини
Говорници15 000 000  
Јазично семејство
ПисмоФилипинска азбука
Статус
Службен воФилипини
Регулативен органKomisyon sa Wikang Filipino
(Комисија за Филипински јазик)
Јазични кодови
ISO 639-2fil
ISO 639-3fil

Надворешни врски Уреди