Оваа статија е за покраината Јужен Лејте. За други значења, видете Лејте (појаснување).

Јужен Лејте
Провинцискиот грб на Јужен Лејте
Провинцискиот грб на Јужен Лејте
Мапа на Филипините со факти за Јужен Лејте highlighted
Мапа на Филипините со факти за Јужен Лејте
Регион Источни Висаи (Регион VIII)
Главен град Маасин
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 18
 - Барангај 500
 - Конгресни окрузи 1
Население 18-та најмала
 - Вкупно (2000) 360.160
 - Густина 208/km² (42-ра)
Површина 16-та најмала
 - Вкупно 1.734,8 km²
Основана 22 мај 1959
Јазици себуански и бохолски
Гувернер Дамјан Меркадо (Lakas-CMD)


Јужен Лејте е покраина на Филипините која се наоѓа во регионот Источни Висаи. Главен град е Маасин.

Демографија уреди

Според последниот попис во 2015 година Во Јужен Лејте живеат 421.750 жители од кои најбројни се Себуанците и Бохолците.

Религија уреди

Една од најјужните општини на оваа покраина се смета дека е лулка на христијанството на Филипините, бидејќи на 28 март 1521 тука поминува морепловецот Фердинанд Магелан и некои жители биле покрстени. Сега скоро целото месно население е христијанско.

Административна поделба уреди

Јужен Лејте е поделен на 16 општини, 1 град и 349 барангаи.

Надворешни врски уреди

 
Старата градска катедрала во Маасин
 
Зелена трева ги поктива планините во Ј. Лејте
 
Пејзаж на Јужен Лејте
 
Синоточкестата плочеста риба, дел од големиот ендемски свет

Координати: 10°20′N, 125°05′E