Северен Агусан е една од Филипинските покраини. Сместена е во регионот Карага на островот Минданао. Главен град е Кабадбаран и се граничи со Северен Суригао на север, Јужен Суригао на исток, Јужен Агусан на југ и Источен Мисамис на запад. Излегува на Бутуански Залив, дел од Бохолско Море, на северозапад.

Северен Агусан
Провинцискиот грб на Северен Агусан
Провинцискиот грб на Северен Агусан
Мапа на Филипините со факти за Северен Агусан highlighted
Мапа на Филипините со факти за Северен Агусан
Регион Карага (Регион XIII)
Главен град Кабадбаран
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 10
 - Барангај 265
 - Конгресни окрузи 1
Население 47-ма
 - Вкупно (2000) 552.849
 - Густина 213/km² (39-та)
Површина 28-ма
 - Вкупно 2,590 km²
Основана
Јазици себуански, бутанонски
Гувернер Ерлпе Џон M. Аманте (Kampi)

Демографија уреди

Населението во Северен Агусан брое 552.849 и според пописот во 2000 таа беше 47-ма по население. Густината изнесува 213 жители на км2.

Стопанство уреди

Економијата во покраината претежни е земјоделска и таа е државен водач во производство на ориз.

Административна поделба уреди

Северен Агусан е поделен на 1 град и 10 општини.

Град/Општина Бр. на
Барангај
Површина
(км2)
Население
(2000)
Густина
(на км2)
Буенависта
26
473.92
50,612
107
  Кабадбаран
31
311.02
55,006
177
Кармен
8
211.42
17,307
82
Хабонга
15
293.00
20,501
70
Кичарао
11
212.40
14,604
69
Лас Ниевес
20
582.69
21,530
37
Магаланес
8
49.91
19,895
399
НАсипит
19
236.36
35,817
152
  Ремедиос Т. Ромуалдес
8.00
81.47
13,359
164
Сантјаго
8
286.65
17,925
63
Тубај
13
138.00
17,668
128

Надворешни врски уреди

Координати: 9°10′N, 125°30′E