Аурорае покраина на Филипините која е сместена во регинот Централен Лузон . Главен град е Балер и се граничи, од југ кон запад со Кезон, Булакан, Нова Есиха, Нова Вискаја, Кирино, и Изабела. На исток излегува на Филипинското Море.

Аурора
Провинцискиот грб на Аурора
Провинцискиот грб на Аурора
Мапа на Филипините со факти за Аурора highlighted
Мапа на Филипините со факти за Аурора
Регион Централен Лузон Регион (Регион III)
Главен град Балер
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 8
 - Барангај 151
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 10-та
 - Вкупно (2000) 173.797
 - Густина 54/km² (5-та)
Површина 40-та
 - Вкупно 3.239,5 km²
Основана 1951
Јазици Тагалог, Илокано
Гувернер Белафлор Ангара-Кастило (LDP)
Стана независна покраина на 2 ноември, 1979

Народ и култура Уреди

Мнозинството од населението на Аурора се Христијани, воглавно Тагалог во општините јужно од главниот град Балер, и Илокани во општините северно од него.

Стопанство Уреди

Географија Уреди

Географски гледано целата покраина е всушност една голена плажа, односно преку целата должина се протега по брегот на Филипинското Море.

Административна политика Уреди

Аурора е поделена на 8 општини.

Историја Уреди

Аурора порано беше подпокраина на покраината Кезон, која се викаше Тајабас.

НАдворешни врски Уреди

 
Плажа во близина на главнио град Балер
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати:   15°53′15″N, 121°32′50″E