Пангасинан е покраина на Филипините. Сместена е во регионот Илокос во централниот дел на островот Лусон и главен град е Лингајен.

Пангасинан
Провинцискиот грб на Пангасинан
Провинцискиот грб на Пангасинан
Мапа на Филипините со факти за Пангасинан highlighted
Мапа на Филипините со факти за Пангасинан
Регион Илокос (Регион I)
Главен град Лингајен
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 4
 - Општини 44
 - Барангај 1.364
 - Конгресни окрузи 6
Население 3=та
 - Вкупно (2000) 2.434.086
 - Густина 453/km² (8-та)
Површина 15-та
 - Вкупно 5.368,2 km²
Основана 1578
Јазици Пангасинан, илокански, Болинао, тагалски, Англиски
Гувернер Амадо еспоно Јр. (Kampi)
Административна зграда во Пангасинан

Потекло на поимот уреди

Името Пангасинан значи "земја на солта" или "место каде што се прави солта"; и доаѓа од зборот asin, што значи "сол" на Пангасинански јазик.

Административна поделба уреди

Пангасинан е поделена на 44 општини, 4 град и 1.364 барангаи.

Градови уреди

Стопанство уреди

Извозот на Пангасинан изнесува 5,5 милиони долари. Таа е најголемиот производител на сол на Филипините.

Надворешни врски уреди

 
Sunny white beach, Болинао, Пангасинан.
 
"Treasurers of Bolinao", Пангасинан.
 
Производство на сол во Дасол.

Координати: 15°55′N, 120°20′E