Врховен суд на Филипините


Врховниот суд на Филипините (Филипински: Kataas-taasang Hukuman или Korte Suprema) — нависокиот суд во Филипините. Судот е составен од 14 асоцијативни судии и 1 врховен судија. Според филипинскиот устав, врховниот суд има "административна супервизија на сите судови".

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права


Врховниот суд е сместен во главниот град Манила и врховен судија е Рејнати Пуно.

Надворешни врски уреди

 
Печатот на Врховниот Суд. Зборовите "Batas" и "Bayan", значат "Право" и "Држава".
 
Зградата на врховниот суд, Манила