Ифугао е покраина на Филипините во Кордилера Регионот на островот Лузон. Главен град Лагаве и се граничи со Бенгет на запад, Планинската покраина на север, Изабела на исток, и Нова Вискаја на југ.

Ифугао
Провинцискиот грб на Ифугао
Провинцискиот грб на Ифугао
Мапа на Филипините со факти за Ифугао highlighted
Мапа на Филипините со факти за Ифугао
Регион Кордилера Регион (CAR)
Главен град Лагаве
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 11
 - Барангај 175
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 9-та најмала
 - Вкупно (2000) 161.623
 - Густина 64/km² (8-ма)
Површина 24-та
 - Вкупно 2.517,8 km²
Основана 18 јуни, 1966 (RA4695)
Јазици Ифугао, Илокано, Тагалог
Гувернер Teodoro Baguilat Jr.

Географија Уреди

Со вкупна територија од 251.778 ха, покраината сместена во планинска област со карстни предели, речни долини и масивни шуми.

Етимоогија Уреди

Името доаѓа од поимот "i-pugo" (што значи i-од/народ и pugo-земја односно народ од земјата).

Туризам Уреди

Оризовите полиња во Банауе се најголемата туристичка атракција. Тие се 2000 години стари оризови тераси кои до 1995 се под строга заштина на УНЕСКО.

Народ и јазик Уреди

Народот Ифугао се посебен филипински народ кој се одликува со посебни одлики. Тие зборуваат неколку дијалекти на Ифугао јазикот, како Тували и Ајанган. Исто така се зборува и Илокано, Тагалог и Англиски.

Административна поделба Уреди

Ифугао е поделен на 11 општини.

Надворешни врски Уреди

 
Традиционална куќа во Ифугао
 
Ориз пред жнеидба
 
Народни ткаенини

Координати: 16°50′N, 121°10′E

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли