Рисал

покраина на Филипините

Рисал е покраина на филипините која се наоѓа во регионот Калабарсон на островот Лусон, само на 20 km источно од Манила. Покраината го добила името според националниот хериј Хосе Рисал. Главен град е Антиполо,[1] иако е сместен во Метро Манила.

Рисал
Провинцискиот грб на Рисал
Провинцискиот грб на Рисал
Мапа на Филипините со факти за Рисал highlighted
Мапа на Филипините со факти за Рисал
Регион Калабарсон (Регион IV-A)
Главен град Антиполо
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 13
 - Барангај 187
 - Конгресни окрузи 4‡
Население 11-та
 - Вкупно (2000) 1.707.218
 - Густина 1.304/km² (2-ра)
Површина 10-та најмала
 - Вкупно 1.308.9 km²
Основана 11 јуни, 1901
Јазици тагалски
Гувернер Касимиро Инарес III (2007-2010) (NPC)

Рисал се граничи со Метро Мнила на запад, Булакан на север, Кесон на исток и Лагуна на југ.

Народ и култура

уреди

тагалски јазикот е најмногу зборуван и користен во покраината.

Најголемиот дел од населението се Римо-католици и скоро сите градови и поголеми села имаат стари препознатливи шпански цркви.

Стопанство

уреди

Поради блискоста со економските гиганти како Метро Манила, Рисал има големи потенцијали за развој иако сѐ уште голем удел има фармерството и рибарството.

Административна поделба

уреди

Рисал е поделен на 13 општини и 1 град.

Надворешни врски

уреди

Белешки

уреди
 
Зградата на поранешната управа во Пасиг