Јужна Самбоанга е покраина на Филипините која е сместена во регионот Полуостров Самбоанга на Минданао. Главен град е Пагадијан. Покраината се граничи со Северна Самбоанга на север, Самбоанга Сибугај на запад, Западен Мисамис на североисток и Северен Ланао на исток. На југ излегува на заливот Моро.

Јужна Самбоанга
[[Image:|140px|Провинцискиот грб на Јужна Самбоанга]]
Провинцискиот грб на Јужна Самбоанга
Мапа на Филипините со факти за Јужна Самбоанга highlighted
Мапа на Филипините со факти за Јужна Самбоанга
Регион Полуостров Самбоанга (Регион IX)
Главен град Пагадијан
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 26
 - Барангај 681
 - Конгресни окрузи 2
Население 16-та
 - Вкупно (2000) 836.217
 - Густина 290/km² (23.)
Површина 20.
 - Вкупно 3.480,7 km²
Основана 6 јуни 1952
Јазици себуански, субанонски, чавакански
Гувернер Аурора Е. Серилес
Пагадијан е главниот град на покраината

Демографија уреди

Според пописот од 2000, во Јужна амбоанга живееја вкупно 836.217 жители, што ја прави 16-та по ред населена покраина на Филипините. Густината на населението изнесува 3.480 жит/км2.

Стопанство уреди

Доминантна стопанска гранка во Јужна Самбоанга е земјоделството. Се произведува кокосово масло, пченка и ориз. Се одгледуваат и повеќе видови на овошни растенија, а има и неколку рудници.

Административна поделба уреди

Јужна Самбоанга е поделена на 26 општини, 1 град и 681 барангаи.

Градови уреди

Надворешни врски уреди

 
Знамето на Јужна Самбоанга

Координати:   7°50′00″N, 123°15′00″E