Список на градови на Филипините

(Пренасочено од Градови на Филипините)

Градот (lungsod или siyudad на филипински и тагалски) е едно од нивоата на управување на Филипините.

  Независни составни градови
  Составни градови
  Општини

Секој град има барем по еден пратеник во Претставничкиот дом на Филипините ако неговото население надминува 250.000 жители. Градовите се овластени да располагаат и раководат со недвижен и движен имот за свои потреби, да вршат експропријација на имот за јавни цели, да стапуваат во договори, да одат на суд и сите други надлежности кои им ги дава Конгресот. Само Конгресот има право да создава градови или да ги менува нивните статути, и со тоа градовите добиваат овластувања кои не им следуваат на општините и другите населени места.

Градовите добиваат поголем дел од буџетот за локална самоуправа од општините и уживаат поголема автономија.

Класи

уреди

Високоурбанизираните градови се единици кои уживаат автономија од покраините, население од барем 200.000 жители и годишен приход од барем 50 милиони пезоси. Независни составни градови се вон покраинска јурисдикција кои сè уште не станале високоурбанизирани, додека пак составни градови се оние потчинети на покраинската управа.[1] Покрај тоа, секој град влегува во една од шест доходни категории во даден четиригодишен период. На пример, градовите од I класа добиваат доходи од барем 400 милиони пезоси, а оние од VI класа добиваат помалку од 80 милиони за истиот период.

Секој град се раководи според Законот за локална самоуправа од 1991 г.[2] и својот градски статут, согласно законите на државата.

Список

уреди
 
Кесон, најнаселениот град
 
Палајан, најслабо населениот град
 
Манила, главен и најгусто населен град
 
Пуерто Принсеса, најретко населениот град
 
Давао, најголем град по површина
 
Сан Хуан, најмал град по површина
 
Кармона, најновиот град

На Филипините има 149 градови (јули 2023).[3] 39 од нив се високоурбанизирани градови (ВУГ), 5 се независни составни градови (НСГ), а останатите се составни градови (СГ) на нивните покраини.

Град Население
(2020)[4]
Површина
(км2)[5]
Густина
(2020)
Покраина[5] Регион Правна
класа[6]
Аламинос 99.397 &10000000000016426000000164,26 605,12/км2 Пангасинан I СГ
Антиполо 887.399 &10000000000030610000000306,10 2.899,05/км2 Рисал IV-A СГ
Анхелес 462.928 &1000000000000602700000060,27 6.985,48/км2 Пампанга III ВУГ
Багио 366.358 &1000000000000575100000057,51 6.370,34/км2 Бенгет CAR ВУГ
Баго 191.210 &10000000000040120000000401,20 476,6/км2 Западен Негрос VI СГ
Баис 84.317 &10000000000031964000000319,64 263,79/км2 Источен Негрос VII СГ
Бајаван 122.747 &10000000000069908000000699,08 175,58/км2 Источен Негрос VII СГ
Бајбај 111.848 &10000000000045930000000459,30 243,52/км2 Лејте VIII СГ
Бајуган 109.499 &10000000000068877000000688,77 158,98/км2 Јужен Агусан XIII СГ
Баколод 600.783 &10000000000016267000000162,67 3.693,26/км2 Западен Негрос VI ВУГ
Бакоор 664.625 &1000000000000461700000046,17 14.395,17/км2 Кавите IV-A СГ
Баланга 104.173 &10000000000011163000000111,63 933,2/км2 Батаан III СГ
Баливаг 168.470 &1000000000000450500000045,05 3.739,62/км2 Булакан III СГ
Батак 55.484 &10000000000016106000000161,06 344,49/км2 Северен Илокос I СГ
Батангас 351.437 &10000000000028296000000282,96 1.242/км2 Батангас IV-A СГ
Бињан 407.437 &1000000000000435000000043,50 9.366,37/км2 Лагуна IV-A СГ
Бислиг 99.290 &10000000000033180000000331,80 299,25/км2 Јужен Суригао XIII СГ
Бого 88.867 &10000000000010352000000103,52 858,45/км2 Себу VII СГ
Боронган 71.961 &10000000000047500000000475,00 151,5/км2 Источен Самар VIII СГ
Бутуан 372.910 &10000000000081662000000816,62 456,65/км2 Северен Агусан XIII ВУГ
Валенсија 216.546 &10000000000058729000000587,29 368,72/км2 Букиднон X СГ
Валенсуела 714.978 &1000000000000470200000047,02 15.205,83/км2 нема NCR ВУГ
Виган 53.935 &1000000000000251200000025,12 2.147,09/км2 Јужен Илокос I СГ
Викторијас 90.101 &10000000000013392000000133,92 672,8/км2 Западен Негрос VI СГ
Гапан 122.968 &10000000000016444000000164,44 747,8/км2 Нова Есиха III СГ
Генерал Сантос 697.315 &10000000000049286000000492,86 1.414,83/км2 Јужен Котабато XII ВУГ
Генерал Тријас 450.583 &1000000000000900100000090,01 5.005,92/км2 Кавите IV-A СГ
Гингоог 136.698 &10000000000056844000000568,44 240,48/км2 Источен Мисамис X СГ
Гихулнган 102.656 &10000000000038856000000388,56 264,2/км2 Источен Негрос VII СГ
Давао 1.776.949 &100000000002443610000002.443,61 727,18/км2 Јужен Давао XI ВУГ
Дагупан 174.302 &1000000000000372300000037,23 4.681,76/км2 Пангасинан I НСГ
Данао 156.321 &10000000000010730000000107,30 1.456,86/км2 Себу VII СГ
Дапитан 85.202 &10000000000039053000000390,53 218,17/км2 Северна Самбоанга IX СГ
Дасмарињас 703.141 &1000000000000901300000090,13 7.801,41/км2 Кавите IV-A СГ
Дигос 188.376 &10000000000028710000000287,10 656,13/км2 Јужен Давао XI СГ
Диполог 138.141 &10000000000024113000000241,13 572,89/км2 Северна Самбоанга IX СГ
Думагете 134.103 &1000000000000336200000033,62 3.988,79/км2 Источен Негрос VII СГ
Ел Салвадор 58.771 &10000000000010615000000106,15 553,66/км2 Источен Мисамис X СГ
Ескаланте 96.159 &10000000000019276000000192,76 498,85/км2 Западен Негрос VI СГ
Илаган 158.218 &100000000001166260000001.166,26 135,66/км2 Исабела II СГ
Илиган 363.115 &10000000000081337000000813,37 446,43/км2 Северен Ланао X ВУГ
Илоило 457.626 &1000000000000783400000078,34 5.841,54/км2 Илоило VI ВУГ
Имус 496.794 &1000000000000531500000053,15 9.347,02/км2 Кавите IV-A СГ
Ирига 114.457 &10000000000013735000000137,35 833,32/км2 Јужен Камаринес V СГ
Исабела 130.379 &10000000000022373000000223,73 582,75/км2 Басилан IX СГ
Кабадбаран 80.354 &10000000000021444000000214,44 374,72/км2 Северен Агусан XIII СГ
Кабанатуан 327.325 &10000000000019229000000192,29 1.702,25/км2 Нова Есиха III СГ
Кабанкалан 200.198 &10000000000069735000000697,35 287,08/км2 Западен Негрос VI СГ
Кабујао 355.330 &1000000000000434000000043,40 8.187,33/км2 Лагуна IV-A СГ
Кавите 100.674 &1000000000000108900000010,89 9.244,63/км2 Кавите IV-A СГ
Кагајан де Оро 728.402 &10000000000041280000000412,80 1.764,54/км2 Источен Мисамис X ВУГ
Кадис 158.544 &10000000000052457000000524,57 302,24/км2 Западен Негрос VI СГ
Калака 87.361 &10000000000011458000000114,58 762,45/км2 Батангас IV-A СГ
Каламба 539.671 &10000000000014950000000149,50 3.609,84/км2 Лагуна IV-A СГ
Калапан 145.786 &10000000000025006000000250,06 583/км2 Источен Миндоро Мимаропа СГ
Калбајог 186.960 &10000000000088074000000880,74 212,28/км2 Самар VIII СГ
Калоокан 1.661.584 &1000000000000558000000055,80 29.777,49/км2 нема NCR ВУГ
Кандон 61.432 &10000000000010328000000103,28 594,81/км2 Јужен Илокос I СГ
Канлаон 58.822 &10000000000017093000000170,93 344,13/км2 Источен Негрос VII СГ
Каркар 136.453 &10000000000011678000000116,78 1.168,46/км2 Себу VII СГ
Кармона 106.256 &1000000000000296800000029,68 3.580,05/км2 Кавите IV-A СГ
Катбалоган 106.440 &10000000000027422000000274,22 388,16/км2 Самар VIII СГ
Кауајан 143.403 &10000000000033640000000336,40 426,29/км2 Исабела II СГ
Кесон 2.960.048 &10000000000017171000000171,71 17.238,65/км2 нема NCR ВУГ
Кидапаван 160.791 &10000000000035847000000358,47 448,55/км2 Котабато XII СГ
Коронадал 195.398 &10000000000027700000000277,00 705,41/км2 Јужен Котабато XII СГ
Котабато 325.079 &10000000000017600000000176,00 1.847,04/км2 Северен Магинданао XII НСГ
Ла Карлота 66.664 &10000000000013729000000137,29 485,57/км2 Западен Негрос VI СГ
Ламитан 100.150 &10000000000035445000000354,45 282,55/км2 Басилан BARMM СГ
Лаоаг 111.651 &10000000000011608000000116,08 961,85/км2 Северен Илокос I СГ
Лапу-Лапу 497.604 &1000000000000581000000058,10 8.564,61/км2 Себу VII ВУГ
Лас Пињас 606.293 &1000000000000326900000032,69 18.546,74/км2 нема NCR ВУГ
Легаспи 209.533 &10000000000015370000000153,70 1.363,26/км2 Албај V СГ
Лигао 118.096 &10000000000024675000000246,75 478,61/км2 Албај V СГ
Липа 372.931 &10000000000020940000000209,40 1.780,95/км2 Батангас IV-A СГ
Лусена 278.924 &1000000000000802100000080,21 3.477,42/км2 Кесон IV-A ВУГ
Маасин 87.446 &10000000000021171000000211,71 413,05/км2 Јужен Лејте VIII СГ
Мабалакат 293.244 &1000000000000831800000083,18 3.525,41/км2 Пампанга III СГ
Макати 629.616 &1000000000000215700000021,57 29.189,43/км2 нема NCR ВУГ
Малабон 380.522 &1000000000000157100000015,71 24.221,64/км2 нема NCR ВУГ
Малајбалај 190.712 &10000000000096919000000969,19 196,77/км2 Букиднон X СГ
Малолос 261.189 &1000000000000672500000067,25 3.883,85/км2 Булакан III СГ
Мандалујонг 425.758 &1000000000000112600000011,26 37.811,55/км2 нема NCR ВУГ
Мандауе 364.116 &1000000000000251800000025,18 10.442,1/км2 Себу VII ВУГ
Манила 1.846.513 &1000000000000385500000038,55 47.899,17/км2 нема NCR ВУГ
Марави 207.010 &1000000000000875500000087,55 2.364,48/км2 Јужен Ланао BARMM СГ
Марикина 456.159 &1000000000000215200000021,52 21.196,98/км2 нема NCR ВУГ
Масбате 104.522 &10000000000018800000000188,00 555,97/км2 Масбате V СГ
Мати 147.547 &10000000000058863000000588,63 250,66/км2 Источен Давао XI СГ
Мејкауајан 225.673 &1000000000000321000000032,10 7.030,31/км2 Булакан III СГ
Мунтинлупа 543.445 &1000000000000397500000039,75 13.671,57/км2 нема NCR ВУГ
Муњос 84.308 &10000000000016305000000163,05 162,13/км2 Нова Есиха III СГ
Навотас 247.543 &100000000000008940000008,94 27.689,37/км2 нема NCR ВУГ
Нага 209.170 &1000000000000844800000084,48 2.475,97/км2 Јужен Камаринес V НСГ
Нага 133.184 &10000000000010197000000101,97 1.306,11/км2 Себу VII СГ
Олонгапо 260.317 &10000000000001033000000103,3 1.407,12/км2 Самбалес III ВУГ
Ормок 230.998 &10000000000061360000000613,60 376,46/км2 Лејте VIII НСГ
Орокјета 72.301 &10000000000023788000000237,88 303,94/км2 Западен Мисамис X СГ
Осамис 140.334 &10000000000016995000000169,95 825,74/км2 Западен Мисамис X СГ
Пагадијан 210.452 &10000000000037880000000378,80 555,58/км2 Јужна Самбоанга IX СГ
Палајан 45.383 &10000000000010140000000101,40 447,56/км2 Нова Есиха III СГ
Панабо 209.230 &10000000000025123000000251,23 230,52/км2 Северен Давао XI СГ
Парањаке 689.992 &1000000000000465700000046,57 14.816,23/км2 нема NCR ВУГ
Пасај 440.656 &1000000000000139700000013,97 31.543,02/км2 нема NCR ВУГ
Паси 88.873 &10000000000025139000000251,39 353,53/км2 Илоило VI СГ
Пасиг 803.159 &1000000000000484600000048,46 16.573,65/км2 нема NCR ВУГ
Пуерто Принсеса 307.079 &100000000002381020000002.381,02 128,97/км2 Палаван Мимаропа ВУГ
Рохас 179.292 &1000000000000950700000095,07 1.885,89/км2 Капис VI СГ
Сагај 148.894 &10000000000033034000000330,34 450,73/км2 Западен Негрос VI СГ
Самал 209.230 &10000000000030130000000301,30 694,42/км2 Северен Давао XI СГ
Самбоанга 977.234[7] &100000000001453270000001.453,27[8] 658,79/км2 Јужна Самбоанга IX ВУГ
Сан Карлос 132.650 &10000000000045150000000451,50 293,8/км2 Западен Негрос VI СГ
Сан Карлос 205.424 &10000000000016903000000169,03 1.215,31/км2 Пангасинан I СГ
Сан Пабло 285.348 &10000000000019756000000197,56 1.444,36/км2 Лагуна IV-A СГ
Сан Педро 326.001 &1000000000000240500000024,05 13.555,14/км2 Лагуна IV-A СГ
Сан Фернандо 125.640 &10000000000010272000000102,72 1.223,13/км2 Ла Унион I СГ
Сан Фернандо 354.666 &1000000000000677400000067,74 5.235,7/км2 Пампанга III СГ
Сан Хосе 150.917 &10000000000018599000000185,99 811,43/км2 Нова Есиха III СГ
Сан Хосе дел Монте 651.813 &10000000000010553000000105,53 6.176,57/км2 Булакан III СГ
Сан Хуан 126.347 &100000000000005950000005,95 21.234,79/км2 нема NCR ВУГ
Санта Роса 414.812 &1000000000000548400000054,84 7.564,04/км2 Лагуна IV-A СГ
Сантјаго 148.580 &10000000000025550000000255,50 581,53/км2 Исабела II НСГ
Санто Томас 218.500 &1000000000000954100000095,41 2.290,12/км2 Батангас IV-A СГ
Себу 964.169 &10000000000031500000000315,00 3.060,85/км2 Себу VII ВУГ
Силај 130.478 &10000000000021480000000214,80 607,44/км2 Западен Негрос VI СГ
Сипалај 72.448 &10000000000037978000000379,78 190,76/км2 Западен Негрос VI СГ
Сорсогон 182.237 &10000000000027611000000276,11 660,02/км2 Сорсогон V СГ
Суригао 171.107 &10000000000024530000000245,30 697,54/км2 Северен Суригао XIII СГ
Табако 140.961 &10000000000011714000000117,14 1.203,35/км2 Албај V СГ
Табук 121.033 &10000000000070025000000700,25 172,84/км2 Калинга CAR СГ
Тагајтај 85.330 &1000000000000650000000065,00 1.312,77/км2 Кавите IV-A СГ
Тагбиларан 104.976 &1000000000000365000000036,50 2.876,05/км2 Бохол VII СГ
Тагиг 886.722 &1000000000000452100000045,21 19.613,4/км2 нема NCR ВУГ
Тагум 296.202 &10000000000019580000000195,80 1.512,78/км2 Северен Давао XI СГ
Тајабас 112.658 &10000000000023095000000230,95 487,8/км2 Кесон IV-A СГ
Таклобан 251.881 &10000000000020172000000201,72 1.248,67/км2 Лејте VIII ВУГ
Такуронг 109.319 &10000000000015340000000153,40 712,64/км2 Султан Кударат XII СГ
Талисај 263.048 &1000000000000398700000039,87 6.597,64/км2 Себу VII СГ
Талисај 108.909 &10000000000020118000000201,18 541,35/км2 Западен Негрос VI СГ
Танауан 193.936 &10000000000010716000000107,16 1.809,78/км2 Батангас IV-A СГ
Тандаг 62.669 &10000000000029173000000291,73 214,82/км2 Јужен Суригао XIII СГ
Тангуб 68.389 &10000000000016278000000162,78 420,13/км2 Западен Мисамис X СГ
Танхај 82.642 &10000000000026705000000267,05 309,46/км2 Источен Негрос VII СГ
Тарлак 385.398 &10000000000027466000000274,66 1.403,18/км2 Тарлак III СГ
Толедо 207.314 &10000000000021628000000216,28 958,54/км2 Себу VII СГ
Тресе Мартирес 210.503 &1000000000000391000000039,10 5.383,71/км2 Кавите IV-A СГ
Тугегарао 166.334 &10000000000014480000000144,80 1.148,72/км2 Кагајан II СГ
Урданета 144.577 &10000000000010026000000100,26 1.442,02/км2 Пангасинан I СГ
Химамајлан 116.240 &10000000000036704000000367,04 316,7/км2 Западен Негрос VI СГ

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. National Statistical Coordination Board. „City Classification“. Архивирано од изворникот на 13 септември 2012. Посетено на 20 август 2012.
  2. Congress of the Philippines (10 октомври 1991). „An Act Providing for a Local Government Code of 1991“. Посетено на 20 август 2012.
  3. „PSA ActiveStats – PSGC Interactive – List of Cities“. Philippine Statistics Authority. 30 септември 2016. Архивирано од изворникот на 6 јули 2016. Посетено на 30 ноември 2016.
  4. Census of Population (2020). Table B - Population and Annual Growth Rates by Province, City, and Municipality - By Region. Philippine Statistics Authority. Посетено на 8 јули 2021.
  5. 5,0 5,1 „List of Cities“. Philippine Statistics Authority – National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот (Web page) на 29 април 2011. Посетено на 23 февруари 2016.
  6. „List of HUCs, ICCs and CCs by Income Classification by Region; as of June 30, 2010“ (PDF). Department of the Interior and Local Government. 30 јуни 2010. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-04-27. Посетено на 24 февруари 2016.
  7. „Zamboanga City Population (2020 Census)“. Google Docs. Посетено на 6 ноември 2021.
  8. „DENR Cadastral Survey 2015. Page 11, map 2“. Google Docs. Посетено на 6 ноември 2021.

Надворешни врски

уреди