Батаан е покраина на Филипините која е сместена на целиот истоиман полуостров Батаан на островот Лусон. Главен град е Баланга и се граничи со покраините Самбалес и Пампанга на север. Полуостровот се наоѓа на Јужнокинеското Море на запад и Манилскиот Залив, на исток.

Батаан
Провинцискиот грб на Батаан
Провинцискиот грб на Батаан
Мапа на Филипините со факти за Батаан highlighted
Мапа на Филипините со факти за Батаан
Регион Централен Лусон (Регион III)
Главен град Баланга
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 11
 - Барангај 237
 - Конгресни окрузи 2
Население 46-та
 - Вкупно (2000) 557.659
 - Густина 406/km² (12-та)
Површина 11-та
 - Вкупно 1,373.0 km²
Основана 1754
Јазици тагалски, Капампанган, Шпански, Англиски
Гувернер Енрики Т. Гарсија Јр. (LAKAS)

Административна поделба уреди

Батаан е поделен на 11 општини и 1 град.

Надворешни врски уреди

 
Март 1942: Опожарени куќи за време на јапонската инвазија

Координати: 14°40′N, 120°25′E