Пампанга е покраина на Филипините која е сместена во регионот Централен Лусон. Главен град е Сан Фернандо. Пампанга се граничи со Батаан и Самбалес на запад, Тарлак и Нова Есиха на север, и Булакан на југоисток. Пампанга исто така излегува и на Манилскиот Залив.

Пампанга
Провинцискиот грб на Пампанга
Провинцискиот грб на Пампанга
Мапа на Филипините со факти за Пампанга highlighted
Мапа на Филипините со факти за Пампанга
Регион Централен Лусон (Регион III)
Главен град Сан Фернандо
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 1
 - Составни градови 1
 - Општини 20
 - Барангај 537
 - Конгресни окрузи 4
Население 10-та
 - Вкупно (2000) 1.882.730
 - Густина 863/km² (4-та)
Површина 23-та најмала
 - Вкупно 2.180,7 km²
Основана 11 декември 1571
Јазици Капампанган, тагалски, Англиски
Гувернер Едуардо Панлилио (независен)
Административна зграда во Пампанга

Народ и култура уреди

Самиот народ од Пампанга себеси се нарекува Каре-Каре, Сисиг и Килавин. Инаку заедничко име им е Пампангоси (Pampangos.)

Стопанство уреди

Фармерството и рибарството се најголемите стопански гранки на Палаван. Најмногу се проиѕведува ориз, пченка, шеќерна трска и тилапија. Во последните години туризмот доживува еден вид на брз развој, пред сè поради извонреднита положба на покраината и климата.

Административна поделба уреди

Пампанга е поделена на 20 општини и 2 града.

Надворешни врски уреди

 
Знамето на Пампанга.

Координати: 15°04′N, 120°40′E