Албај е покраина на Филипините сместена во Бикол Регионот на островот Лузон. Главен град е Лагаспи Сити. Се граничи со Јужен Камаринес на север и Сорсогон на југ.

Албај
Провинцискиот грб на Албај
Провинцискиот грб на Албај
Мапа на Филипините со факти за Албај highlighted
Мапа на Филипините со факти за Албај
Регион Билол Регион (Регион V)
Главен град Лагаспи Сити
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 3
 - Општини 15
 - Барангај 720
 - Конгресионални дистрикти 3
Население 22-ра
 - Вкупно (2000) 1.090.907
 - Густина 427/km² (10-та)
Површина 26-та
 - Вкупно 2.552,6 km²
Основана 10 март 1917
Јазици Бикол, Тагалог
Гувернер Џои Сарте Салкеда (KAMPI)

Население и култура Уреди

Население. Спорен пописот во мај 2000, Албај имаше население од 1.090.907 жители, што ја прави 22-ра покраина по население на филипините. Постојат 208.640 домаќинства со просек од 5,22 жители по домаќинство, додека државниот просек е 4,99.

Јазици. Бикол јазикот е прво по зборуваност, кој всушност е во целиот Бикол Регион. Но сепак мнозинствоте разбира и говори Таталог и Англиски.

Стопанство Уреди

Традиционална индустрија. Земјоделието е примарна стопанска гранка во покраината, со производство на кокос, ориз, шеќер, и сл. Следува шумарството, дрвната индустрија и рибарството.

Тешка индустрија.Од вкупно 6.369фабрики и погони во Бикол Регионот, 48,6% се сместени во Албај. Најиндустриски градови во овок регион се: Тиви и Манито.

Tранспорт. Излезот на море го прави Албој големо пристаниште. Најпознати се: Tabaco International, Legazpi National, Pio Duran Provincial, и Pantao Regional Port (во градба од 2003).Постои и меѓународен аеродром.

Географија Уреди

Албај има вкупна површина од 2.552,6 км2, што ја прави 26-та покраина по големина. Таа е претежно планинска земја во кој има и еден вулкан, Мајон Вулкан кој е висок 2460 m.

Административна поделба Уреди

Албај е поделен на 15 општини, 720 Барангаи и 3 градови. Три он нив, Полангуи, Дарага, и Гвинобадан се класифицирани како градови оид прв степен.

Надворешни врски Уреди

 
Активниот вулкан Мајон
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли