Тарлак е покраина на Филипините која е сместена во Централен Лузон Регионот и не излегува на море. Главен град е Тарлак Сити. Се граничи со Пампанга на југ, Нова Есиха на исток, Пангасинан на север, и Замбалес на запад.

Тарлак
Провинцискиот грб на Тарлак
Провинцискиот грб на Тарлак
Мапа на Филипините со факти за Тарлак highlighted
Мапа на Филипините со факти за Тарлак
Регион Централен Лузон (Регион III)
Главен град Тарлак Сити
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 17
 - Барангај 510
 - Конгресионални дистрикти 3
Население 23-та
 - Вкупно (2000) 1.068.783
 - Густина 350/km² (14-та)
Површина 46-та
 - Вкупно 3.053.4 km²
Основана 1872
Јазици Капампанган, Тагалог, Илокано
Гувернер Виктор Јап (NPC)
Административна зграда во Тарлак

Демографија Уреди

Според пописот од 2000, Тарлак брои вкупно 1.068.783 жители. Густината на населението изнесува 350 ж/км2. Илоканскиот јазик го зворуваат 41% од населението. Тагалог е исто така добро користен и разбран.

Стопанство Уреди

Целото стопанство на Тарлак е нбасочено кон земјоделието и претежно се одгледува ориз и шеќерна трска.

Географија Уреди

Административна поделба Уреди

Тарлак е поделен на 17 општини, 1 град и 510 барангаи.

Градови Уреди

Надворешни врски Уреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати: 15°30′N, 120°30′E