Островски групи на Филипините

Филипините се поделени на 3 островски групи ; Лусон, Висаи и Минданао. Лусон и Минданао се именувани по нивните големи острови, додека Висаите по архипелагот.

Филипините се поделени на 3 островски групи.

Островски групи уреди

Островска група Најголем град површина (км²) Население (2000)
Лусон Кесон 125.863 32,122.900
Висаи Себу 71.503 16.275.564
Минданао Давао 101.763 18.262.611