Јужен Давао е покраина на Филипините која е сместена во регионот Давао на островот Минданао. Главен град е Дигос и граничи со Давао на север, и Котабато, Султан Кударат, Јужен Котабато, и Сарангани на запад. На исток излегува на Давајскиот Залив.

Јужен Давао
Провинцискиот грб на Јужен Давао
Провинцискиот грб на Јужен Давао
Мапа на Филипините со факти за Јужен Давао highlighted
Мапа на Филипините со факти за Јужен Давао
Регион Давао (Регион XI)
Главен град Дигос
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 14
 - Барангај 337
 - Конгресни окрузи 2
Население 8-ма
 - Вкупно (2000) 758.801
 - Густина 299/km² (20-та)
Површина 10-та
 - Вкупно 3.934,0 km²
Основана 8 мај, 1967
Јазици себуански, давајски
Гувернер Даглас Ра. Кагас (Lakas-CMD)

Давао бил дел од покраината сè додека не станал независен град и сега има сопствена управа.

Стопанство

уреди

Геофрафија

уреди

Администартивна поделба

уреди

Јужен Давао е поделен на 14 општини и 1 град - Дигос

Историја

уреди

Во 1942, Јапонија ја окупира покраината.

Во 1945, ослободителнит сили на Филипинската државна заедница и давајските герилци ја ослободуваат покраината.

Надворешни врски

уреди
 
Берба на Ананас на плантажите во Јужен Давао

Координати: 6°20′N, 125°30′E