Апајао е покраина на Филипините во регионот Кордиљера на островот Лусон. Главен град е Кабугао е се граничи со Кагајан на север и исток, Абра и Северен Илокос на запад, и Калинга на југ.

Апајао
Провинцискиот грб на Апајао
Провинцискиот грб на Апајао
Мапа на Филипините со факти за Апајао highlighted
Мапа на Филипините со факти за Апајао
Регион Кордиљера (CAR)
Главен град Кабугао
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 7
 - Барангај 133
 - Конгресни окрузи 1
Население 4-та
 - Вкупно (2000) 97.129
 - Густина 25/km² (најниско)
Површина 32-ра
 - Вкупно 3.927,9 km²
Основана 14 февруари, 1995
Јазици илокански, Иснаг тагалски
Гувернер Елиас К.Булут, Сер]]
Филипински орел, типичен за овој регион

Економија уреди

Географија уреди

Административна поделба уреди

Апајао е поделен на 7 општини.

Општини уреди

Надворешни врски уреди

Координати: 17°45′N, 121°15′E