Катандуанес е островска покраина на Филипините сместена во Бикол Регионот на Лузон. Главен град е Вирак и се граничи со Јужен Камаринес преку Македа Каналот.

Катандуанес
Провинцискиот грб на Катандуанес
Провинцискиот грб на Катандуанес
Мапа на Филипините со факти за Катандуанес highlighted
Мапа на Филипините со факти за Катандуанес
Регион Бикол Регион (Регион V)
Главен град Вирак
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 11
 - Барангај 315
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 13-та најмала
 - Вкупно (2000) 215.356
 - Густина 142/km² (24-та)
Површина 14-та најмала
 - Вкупно 1.511,5 km²
Основана 26 септември, 1945
Јазици Биколански, Тагалог
Гувернер Џозеф Куа (Независен)

Народ и култура Уреди

Народот на Катандуанес се Биколанци кои имаат силно влијание на својот јазик од страна на висијанскиот јазик. Дурин и самите шпански колонизатори забележале дека овој народ не е како Висајанците.

Географија Уреди

Катандуанес на многумина им е познат како островски рај, барем источниот дела на островот. Има површина од 1.511,50 км2 и е составен од 4 поголеми острови како Панај, Палумбанес, Паронгпонг, Калабахио и 23 други помали.

Административна поделба Уреди

Катандуанес е поделен на 11 општини и 315 барангаи.

Надворешни врски Уреди

 
Главноит град Вирак
 
Покраината e сурферски рај
 
Еден од многуте водопади
 
Туристичка карта на островот
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати: 13°50′N, 124°15′E