Северен Илокос е покраина на Филипините која се наоѓа во регионот Илокос на островот Лусон. Главен град е Лаоаг. Се наоѓа на северозападниот агол на Лусон и се граничи со Кагајан и Апајао на исток, и Абра и Јужен Илокос на југ. Северен Илокос излегува на Јужнокинеското Море на запад и Лусонскиот Проток на север.

Северен Илокос
Провинцискиот грб на Северен Илокос
Провинцискиот грб на Северен Илокос
Мапа на Филипините со факти за Северен Илокос highlighted
Мапа на Филипините со факти за Северен Илокос
Регион Илокос (Регион I)
Главен град Лаоаг
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 2
 - Општини 21
 - Барангај 557
 - Конгресни окрузи 2
Население 48-ма
 - Вкупно (2000) 514.241
 - Густина 151/km² (27-ма најмала)
Површина 27-ма најмала
 - Вкупно 3.399,3 km²
Основана
Јазици илокански, тагалски
Гувернер Мајкл Маркос Кеол (Kampi)
Црква посветена на Свети Августин“

Народ уреди

Мнозинството од населението се Илоканци.

Религија уреди

Доминантна религија е римокатоличката, и други христијански цркви како Аглипајанска црква, и сл.

Стопанство уреди

Покраината е специјализирана за производство на:

Административна поделба уреди

Северен Илокос е поделен на 557 Барангаи, 21 општини, и 2 града.

Надворешни врски уреди

Координати: 18°10′N, 120°45′E