Палаван е островска покраина на Филипините која се наоѓа во Западен Висајас Регионот. Главен град е Пуерто Принсеза. Палавен се наоѓа југозападно од островите Миндоро и Борнео и лежи помеѓу Јужнокинеското Море кое е на североисток и Сулското Море кое е на југоисток.

Палаван
Провинцискиот грб на Палаван
Провинцискиот грб на Палаван
Мапа на Филипините со факти за Палаван highlighted
Мапа на Филипините со факти за Палаван
Регион Западен Висајас (Регион VI)
Главен град Пуерто Принсеза
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 1
 - Составни градови 0
 - Општини 23
 - Барангај 432
 - Конгресионални дистрикти 2
Население 31-ва
 - Вкупно (2000) 755.412
 - Густина 51/km² (3-та најмала)
Површина најголема
 - Вкупно 14.896,3 km²
Основана 10 март 1917
Јазици тагалошки, хилигајнонски, сулски, батачки,
Тагбануа, палавански, Кујунон
Гувернер Марио Џоел T. Рејес (Lakas-CMD)

Народ и култура Уреди

Во Палаван живеат 87 различни културни групи и раси. Меѓу населението има големи влијанија од културите на Јапонија, Кина, Индија и Блискиот Исток. Природниот прираст на населението изнесува 3,98% годишно.

Стопанство Уреди

Во северниот дел на покраината се наоѓаат најголемиот дел од животинскиот и растителниот свет кој е строго заштитен. Но поради големиот економски раст и наглата експлоатација на рудните богатства се случува голем деградација на природата.

Административна поделба Уреди

Палаван е поделен на 23 општини и 1 град.

Градови Уреди

Надворешни врски Уреди

 
Тајтај, поранешниот главен град на Палаван
 
Една од многуте плажи во Ел Нидо, која е заштитена како природен резерват
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати:   9°31′39″N, 118°23′51″E