Кирино

покраина на Филипините

Кирино е покраина на Филипините која е сместена во регионот Кагајанска Долина на Лусон. Главен град е Кабарогис. Името го добила според Елпидио Кирино, кој бил шести претседател на Филипините. Покраината се граничи со Аурора на југоисток, Нова Вискаја на запад, и Исабела на север.

Кирино
Провинцискиот грб на Кирино
Провинцискиот грб на Кирино
Мапа на Филипините со факти за Кирино highlighted
Мапа на Филипините со факти за Кирино
Регион Кагајанска Долина (Регион II)
Главен град Кабарогис
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 6
 - Барангај 132
 - Конгресни окрузи 1
Население 8-ма налмала
 - Вкупно (2000) 148.575
 - Густина 49/km² (2-ра најмала)
Површина 45-та
 - Вкупно 3.057,2 km²
Основана 18 јуни, 1966
Јазици Ilokano, Tagalog
Гувернер Дакила Карло Куа Lakas-CMD/Liberal (Atienza)
Административна зграда во Кирино

Демографија

уреди

Според пописот од 2000 Кирино имаше 148.575 жители го вкупна густина од 49 жители на км2. Најзастапен е Илоканскиот јазик, кој го зборуваат одолу 71,46 % од вкупното население. Ифугао јазикот е доминантена на висорамнините.

Стопанство

уреди

Како во целиот регион Кагајанска Долина, така и во Кирино земјоделството е најзастапената стопанска гранка со енормно производство на ориз и пченка.

Административна поделба

уреди

Кирино е поделена на 6 Општини.

Историја

уреди

Пред Кирино на се оформи и да добие независност, таа беше ретко населена шумска област која беше дел од покраината Нова Вискаја. Во неа живееја само неколку племиња од народот Негритоси.

Надворешни врски

уреди
 
Знамето на Кирино
 
Претседателот Елпидио Кирино по кого е именувана покраината

Координати: 16°17′N, 121°35′E