Батанес е најсеверната и најмалата покраина на Филипините и по население и по површина. Главна општина е Баско.

Батанес
Провинцискиот грб на Батанес
Провинцискиот грб на Батанес
Мапа на Филипините со факти за Батанес highlighted
Мапа на Филипините со факти за Батанес
Регион Кагајанска Долина (Регион II)
Главен град Баско
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 6
 - Барангај 29
 - Конгресни окрузи 1
Население најмала
 - Вкупно (2000) 16.467
 - Густина 79/km² (11-та)
Површина најмала
 - Вкупно 209,3 km²
Основана
Јазици Иватан, Ичбајатан, Исамуронген
Гувернер Телесфоро Кастилехос (Lakas-CMD)/(Kampi)

Целата покраина е составена од 3 острови (т.н. Батански Острови) сместени околу 162 км северно од островот Лусон и 190 км јужно од Тајван.

Народ и култура уреди

Домородните народи во Батанес се нарекуваат Иватани и делат преисториски и културни сличности со Бабујанците на островот Бабујан и народот Тао на Орхидејскиот Остров.

Административна поделба уреди

Батанес е поделена на 6 општини и има само еден конгресионален дистрикт.

Географија уреди

Трите најголеми острови се:Итбајат, Батан, и Сабтанг. А најсеверен е островот Мавудис.

Стопанство уреди

Преку 75% од населението се фармери и рибари. Другиот дел од вработените се вработени или во владиниот сектор или во услужниот.

Симболи уреди

  • Дрво: Aryus
  • Цвеќе: Rahakut (локална дива орхидеја)
  • Птица: Aradiwangan, Voyit (иватански гулаб)
  • Риба: Mayasang
  • Растение: Humahum (папрат)
  • Песна: Kalusan

Надворешни врски уреди

 
Сведок на цунамито од 1950 година
 
Стариот шпански мост во Ивана
 
Крави на зелените брда во Батанес
 
Живописните Батански брда
 
Камета плажа Валуга
 
Светилникот во Баско
 
Стара куќа во Иватан направена од корали
 
Иватанска жена

Координати:   20°35′30″N, 121°53′46″E